Prvo "Dobro veče" sa ekrana čuli ste pre 62 godine – RTS i danas obara rekorde

Pre 62 godine iz nezavršene zgrade Sajma emitovan je prvi Dnevnik. Televizija Beograd prerasla je u Javnu medijsku ustanovu Radio-televiziju Srbije na istom zadatku – da informiše, obrazuje i zabavi.

Prvo "Dobro veče" sa ekrana poželeo je Mića Orlović. TV tim činilo je 150 ljudi. Gledalište samo nešto više – 200 prolaznika ispred izloga. U domovima je TV prijemnik bio retkost.

"Praktično niko nije ni znao šta je televizija i kako to sve ide. Ispostavilo se da smo rodili jedno dobro dete", govorio je Mića Orlović.

Kada su televizori ušli u kuće, serije RTS-a praznile su ulice. I današnje imaju rekordnu gledanost.

Reporteri Informativnog programa su na licu mesta, domaćem i inostranom, RTS prenosi najznačajnije sportske i kulturne događaje.

Šou programi i kvizovi u vrhu su gledanih. Klinci su rasli uz Miću i Aćima, Kockicu, Bajforda, kultura je dobila čitav kanal. Bili smo TV domaćin Pesmi Evrovizije.

Danas RTS porodicu čini 11 televizijskih i osam radijskih programa, tematski kanali, Internet izdanje, teletekst, široka mreža dopisništava, tri hora, četiri orkestra, produkcija nosača zvuka (PGP), galerija i izdavačka delatnost, RTS klub – novi kulturni centar u gradu.

Radio-televizija Srbije pokreće humanitarne akcije. 

Šta se nalazi u zgradi na Sajmu

I zgrada na Sajmu ponovo ima važnu ulogu.

Tu je smešten Centar za digitalizaciju TV arhiva.

Simbolično, baš na tom mestu, gde se rađala televizija i gde su nastajali prvi TV sadržaji, oni sada dobijaju novi život.

RTS Planeta – spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Centar za digitalizaciju TV arhiva sadrži više od 200.000 sati programa i audio-dokumenata, čitavu istoriju koja ulazi na našu "planetu".

Tatjana Ćitić, pomoćnik izvršnog direktora RTS-a, kaže da RTS Planeta predstavlja spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Od najstarijih emisija, autentičnih snimaka iz 1958. godine, preko mogućnosti praćenja uživo programa, 11 televizijskih i osam radijskih kanala, do onoga što predstavlja budućnost", ističe Ćitićeva.

"Poslovi se sele u dom proizvođača"

Od prošle godine, Informativni program ima integrisanu redakciju.

Pre pandemije, navodi urednik portala RTS-a Zoran Stanojević, postojala je integracija, uključujući integrisani desk, tako da se svi poslovi "slivaju" na jedno mesto.

"Onda je pandemija dovela do toga da se poslovi sele u dom samih proizvođača, tako da sad imamo neobičan proces integracije na dezintegrisanim mestima", objašnjava Stanojević.

Ocenjuje da je to ono što obeležava ovaj istorijski trenutak svih medija, a posebno televizije.

Ono što uvek ostaje isto je briga o jeziku kao trajnoj vrednosti naše televizije.

"Lektori – važan deo velikog sistema"

Lektorka RTS-a Jelena Dubajić Pantić kaže da su lektori važan deo jednog tako velikog sistema.

"Lektori su nevidljivi, tihi saradnici novinara, autora, urednika, a u nekim slučajevima i gostuju u našim emisijama", kaže Dubajić Pantić.

Na doajena Miću Orlovića, koji je prvi izgovorio "Dobro veče" s ekrana, podseća spomenik ispred njegove, Vaše i naše kuće.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије