Pola sata provedenih pored konja, kao da ste celu noć spavali

U doba korone mnogi su ponovo otkrili blagotovorno dejstvo boravka u prirodi. Ako ste u prirodi sa životinjama utoliko bolje, a posebno delotvorno za oslobađanje od stresa je jahati konje. U Nišu terensko jahanje po lepim predelima u okolini grada organizuje udruženje "Zooplanet".

Konji Tankosava, Amigo i Rajna, svaki od njih lep na svoj način i svaki od njih spreman da sa čovekom razmeni energiju.


"Tankosava ima veoma jak karakter ona je engleski punokrvni konj ali u suštini kada vidi da je čovek voli i da joj pruža ljubav, srce daje za njega", kaže Jana Nikolić, instruktor jahanja.

"Konj ima sedam puta jaču pozitivnu energiju u odnosu na čoveka zato je i preporuka lekara da i bolesni i zdravi ljudi provode vreme uz konje na konjima. Prosto, pola sata provesti pored konja, kao da ste par sati spavali", kaže Dušan Stojanović iz udruženje "Zooplanet" Niš.

Svako može da upražnjava terensko jahanje, uživa u prirodi i oslobodi se stresa.

Ilija Mitrović, volonter "Zooplanet-a" je opisao kako izgleda jahanje. Kaže da dizgini služe za upravljanje konjem, a tu su i sedlo i uzengije.

Volonteri kažu da, kad se voli, jahanje nije toliko teško. 

"Strah se dešava kod svih nas, ali tu smo mi volonteri pored konja i objašnjavamo ljudima da je strah totalno nepotreban", kaže Jana Nikolić.

Istina, strah i ako postoji brzo se savladava, a svakodnevni problemi zaboravljaju.

"Zooplanet" prihodima od terenskog jahanja obezbeđuje hranu i sve što je potrebno životinjama koje zbrinjavaju u zoo kutku.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије