Prvi put u istoriji Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

U "Veterini Beograd" održan je prikaz projekta groblja kućnih ljubimaca koje će se nalaziti u Bloku 51, na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose.

Groblje će u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca.

Izgradnja groblja trebalo bi da bude završena do maja ili juna sledeće godine. 

Prikazu projekta prisustvovali su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada Beograda.

Vesić je izrazio uverenje da će ovo biti jedan od projekata koji će ostati upamćen u gradu.

"Možda on to neće biti po vrednosti ili impozantnosti, jer grad ima mnogo većih projekata, ali će sigurno biti jedan od najvažnijih po korisnosti građanima. Beograd će, konačno, prvi put u svojoj istoriji dobiti groblje kućnih ljubimaca", rekao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, svi koji imaju kućne ljubimce ili koji su ih imali u kakvim su problemima bili kada im ljubimac ugine, jer nisu imali gde da ih sahrane. 

"To je ozbiljan komunalni problem u Beogradu koji postoji decenijama, a kako vreme prolazi, imamo sve više kućnih ljubimaca i potreba da se uredi prostor za njihovo sahranjivanje je bila sve veća", rekao je Vesić, zahvalivši Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je nosilac ovog projekta i "Veterini Beograd", učesniku u projektu.

Tender za izgradnju groblja do kraja nedelje 

Goran Vesić je najavio da će do kraja ove nedelje biti raspisan tender za izgradnju groblja kućnih ljubimaca.

"Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca i to će, kako i dolikuje, biti pravo mesto za sahranjivanje kućnih ljubimaca", naglasio je zamenik gradonačelnika.

Kompletna procedura trajaće dva do tri meseca, možda i kraće, a šest meseci biće vreme za izradu čitavog projekta.

"To praktično znači da ćemo u maju ili junu sledeće godine imati groblje kućnih ljubimaca, tako da će Beograd konačno dobiti ono što imaju mnogi drugi veliki gradovi: dostojno mesto za sahranu kućnih ljubimaca", kaže Vesić.

Sahrana kućnih ljubimaca na human način 

Direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić je istakao da će izgradnja groblja omogućiti da se vlasnici dostojno oproste od svojih kućnih ljubimaca i da ih sahrane onako kako to dolikuje.

"Prvi put u istoriji našeg grada omogućavamo svim vlasnicima kućnih ljubimaca iz Beograda i susednih mesta da se na human i civilizacijski način od njih oproste", naveo je Grubić.

Direktor "Veterine Beograd" je podsetio da je za poslednjih pet godina u prihvatilištima "Veterine Beograd" sterilisano oko 25.000 pasa, dok je udomljeno njih 3.500.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво