Alarmantno stanje – od početka godine više od 280 mrtvih, a nije zbog korone

Još jedan apel učesnicima u saobraćaju da budu oprezni. Od početka godine do sredine avgusta u Srbiji je u saobraćajnim nesrećama povređeno više od devet hiljada ljudi, a 282 osobe su izgubile život. Najviše su stradali motociklisti, čak 35 odsto više nego prošle godine.

Ovaj vikend smatra se najrizičnijim u godini jer se otvaraju nove automobilske rute. Broj vozila i na regionalnim i na magistralim putevima biće povecan, a saobraćajna policija najavljuje rigorozne kontrole, jer mnogi ni sebe niti svoju decu vezuju tokom vožnje.

"Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da smanje brzinu i da koriste pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu", naveo je Aleksandar Radenković iz MUP-a.

Drugi veliki problem su vozači motocikala i skutera. Poginulo je 35 ovih vozača, a godišnji prosek je skoro dostignut polovinom godine.

"Mi smo očekivali da će biti drastično manje nezgoda, međutim pokazalo se da ih je bilo dosta i za vreme vanrednog stanja", ističe Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Pošto kafići i ugostiteljski objekti rade do 23 sata, a ima predloga da se vreme produži i do jedan sat posle ponoći iz MUP-a poručuju da će pojačati noćne patrole.

"Alkohol i volan ne idu zajedno, mnogo je jeftinije uzeti taksi, mnogo je jeftnije prenoćiti negde, mnogo je jeftinije od mnogo toga od običnih novčanih kazni, a da ne pričamo o tome da, ako skrivite nesreću pod djestvom alkohola, da ćete platiti svu štetu nastalu udesom,a ona se meri često milionima dinara", kaže Nenad Okanović iz MUP-a.

Koliko je alarmantno stanje u saobraćaju govori i podatak MUP-a da je u Beogradu za samo 12 sati zabeleženo 17 udesa sa materijalnom štetom i povređenima.

Iz MUP-a apeluju na vozače da prilagode brzinu uslovima na putu i da prilikom vožnje pravilo procenjuju situaciju, jer tako čuvaju i sebe i druge učesnike u saobraćaju.