Boj na Mišaru – kad je Karađorđe nadmudrio Turke

Pre 214 godina u Mišaru kod Šapca, Karađorđe i ustanici pobedili su brojniju tursku vojsku. Na godišnjicu čuvene bitke položeni su venci na spomenik junacima, a zbog koronavirusa, izostali su svi prateći programi.

Sa tri topa i haubicom, na mišarskom brdu srpski vojnici savladili su znatno jaču tursku vojsku. Strategija i hrabrost bili su presudni za jednu od najznačajnijih pobeda u Prvom srpskom ustanku.

"Mesto Mišar koje je jedno blago uzvišenje. Jednom stranom oslonjeno na Savu, drugom na šumu, tako da je to bio jedini prolaz ka Beogradu, upravo na tom mestu su ustanici predvođeni Karađorđem podigli šanac", priča Dejan Živanović, istoričar.

Boj na Mišaru počeo je u ranim jutarnjim časovima. Oko deset hiljada ustanika predvodio je Karađorđe, a nekoliko puta brojniju tursku vojsku Sulejman-paša Skopljak.

Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ocenjuje da nije bilo Mišara, verovatno ne bi bilo srpske revolucije.

"Ne bi bilo tih tolikih žrtva, u borbi sa apsolutno najmoćnijim neprijateljem koji je dolazio preko Drine, i preko Bosne, mi bismo danas bili u ko zna kakvom državnom odnosu", smatra Antić.

Zbog koronavirusa, na godišnjicu čuvene bitke nisu organizovani sportski i kulturno-umetnički programi.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво