Kiša, vlaga i blato namučili vinogradare – a povrh svega i pandemija

Elementarne nepogode sa gradom, nestabilno vreme uz obilne padavine, zadale su muke vinogradarima Aleksandrovačke župe. Bez obzira na to zrno je dobrog kvaliteta, a prinosi manji, što je idealno za dobro vino. Ako bude više sunca, a manje kiše, berba ranih vinskih sorti grožđa mogla bi da počne već za dve nedelje.

Ugledni francuski dnevni list Liberasion nedavno je objavio članak o našem poznatom vinaru, u kome se navodi da je Kosta ove godine vadio grožđe iz mulja. Slikovito i istinito. Jer su obilne kiše, vlaga i blato, pošteno namučile župske vinogradare.

"Teška i preteška godina zaista. Izazovna, zahtevna. Tražila je puno rada, tražila je puno i stručnog znanja. Puno, puno trenutaka kada ćete da izađete u vinograd, kada da ugrabite između dve kiše i posle grada da pomognete čokotu da preživi, dati prvu pomoć. Kao što vidite, ja sam uspeo", kaže Kosta Botunjac, vinogradar iz Donjeg Zleginja kod Aleksandrovca.

Vreme velikih radova u vinogradima je prošlo. Proizvođačima ostaje da do berbe, gledaju u nebo i u plodove svog rada, do konačnog zrenja.

"Prilično su bili povoljni uslovi za razvoj bolesti. Ovaj, ko je radio dobru zaštitu, pravovremenu, neće biti nikakvih problema. Što se kvaliteta grožđa tiče, očekujem dobar rod, mada ništa ne može da se kaže dok grožđe ne dođe u vinariju", navodi dr Radovan Đorđević, vinogradar iz Staraca kod Aleksandrovca.

I vinogradari osećaju posledice pandemije. Plasman vina je značajno slabiji, pa podrumi nisu ispražnjeni. To otvara mnoge probleme oko berbe, odnosno otkupa i skladištenja grožđa i mladog vina.

Udruženje vinara Srbije uradilo je analizu, sa kojom će pred predstavnike Vlade.

"Prošlogodišnji otkup, odnosno uvoz grožđa je bio nekih 13,6 miliona kilograma grožđa. Računam ukoliko bismo ove godine uspeli da sprečimo uvoz grožđa, naši vinogradari, iz domaće proizvodnje vinari bi mogli da se snabdeju iz domaće proizvodnje. I spasili bismo ovogodišnji rod time što bi se vino proizvodilo od domaćeg grožđa", kaže docent dr Marko Malićanin, predsednik Udruženja vinara Srbije.

Što se stimulacije tiče, država je vinogradarima i vinarima ponudila mogućnost da putem konkursa dobiju pomoć za podizanje novih zasada vinove loze i opremanje manjih vinarija kapaciteta do 20.000 litara godišnje.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво