Beograd će se odužiti lekarima preminulim od kovida 19 kada se steknu uslovi

Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda 5. avgusta pristigla je inicijativa Lekarske komore Srbije da se imenuju ulice u Beogradu po prof. dr Radanu Džodiću i prof. dr Draganu Markoviću, eminentnim stručnjacima, koji su preminuli od posledica koronavirusa.

Predsednica Komisije Andrea Radulović je u odgovoru Lekarskoj komori Srbije navela da bi imenovanje ulica po prof. dr Džodiću i prof. dr Markoviću bio čin odavanja počasti svim lekarima koji su izgubili živote od posledica koronavirusa, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada Beograda. 

Radulović je istakla da to mišljenje dele i članovi Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, kao i odbornici Skupštine grada, ali prateći i poštujući dosadašnju praksu u radu Komisije, neophodno je da se imenovanja delova grada, kao i podizanja spomenika čine sa određene istorijske distance. 

Zbog toga je neophodno da prođu minimum tri godine od nečije smrti, kako bi se inicijativa našla na dnevnom redu Komisije, a zatim Skupštine Grada Beograda, kao što je to bio slučaj za patrijarha Pavla, Velimira Batu Živojinovića, Dragana Nikolića i ostala velika imena koja su ostavila trag u istoriji naše prestonice.

Predsednica Komisije je zahvalila na podnetoj inicijativi, koja će biti uzeta u razmatranje i usvojena čim se za to stvore neophodni uslovi. 

Zahvalila je i u ime svih Beograđana našim najvećim herojima, lekarima i medicinskom osoblju, koji se svakodnevno bore za živote građana. 

U odgovoru je pozvala Lekarsku komoru Srbije da podnese i druge predloge, jer je u prošlosti bilo i drugih lekara koji su svojim radom, humanošću i delima zaslužili da ih se Beograd seća.