Uživajte u kupanju, ne skačite u reku sa čamaca i mostova

Sve je više onih koji ovih dana spas od visokih temperatura i osveženje traže na rekama. Pored novog pravila distance na plažama, nadležni podsećaju nema ni skakanja sa čamaca i mostova. Godišnje na rekama kada nemamo korona situaciju pogine oko 90 većinom mladih i nesikusnih, pa zato apel iz rečne policije da se kupa samo na za to predviđenim mestima.

Epidimiolozi kažu da velika kupališta kao na primer Ada Ciganlija sa sobom donosi i 10 odsto rizika da budete zaraženi koronavirusom. Virus je aerosolan i lebdi u vazduhu, pa kupanje u vodi na bližim distancama nije baš preporučljivo.

"Mi znamo da je taj reprodukcioni broj 2,7, znači u nekim normalnim okolnostima svaki taj mogao bi da zarazi  toliko osoba. To je mnogo, ali se postavlja pitanje koliko je dugo bio u kontaktu i kada pričamo o tome moramo da kažemo da rizik definitivno postoji", kaže epidemiolog Predrag Kon. 

Rizik postoji kažu stručnjaci i od davljenja i to čak u vodama koje nisu duboke.

Zagrejan ne treba skakatu u vodu jer se može dobiti srčani udar. Skakanje sa čamca je takođe opasno jer se ne zna šta se nalazi na rečnom dnu.

Brže vode treba izbegavati, a posebno treba obratiti pažnju da se ne skače sa mostova konstrukcija i kranova gde je već bilo većih povreda.

"Na svim kupalištima bilo da su ona otvorenog ili zatvorenog tipa, postoje određena pravila ja bih apelovao na ljude da se strogo pridržavaju tih pravila jer su ona pravljena da se njima pomogne. Posebno bih apelovao na roditlje da vode računa o maloj deci", kaže Srđan Lazić, spasilac.

Kupanje na neobeleženim plažama je strogo zabranjeno, naročito na šljunkarama podno mostova, i na kanalima gde nema uređenih pontona.

Rečna policija će danas preduzeti niz akcija u više gradova provere i plovila i vlasnika, ali i dozvola za upravljanje plovilima jer se dešavalo da oni koji ne znaju da voze čamac usmrte kupača.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво