Vlada Japana pomaže modernizaciju gradskog prevoza u Beogradu

U Starom dvoru potpisan je zvanični dokument kojim se potvrđuje početak realizacije projekta "Modernizacija javnog gradskog prevoza u Beogradu". Projekat predstavlja donaciju Vlade Japana Gradu Beogradu i Sekretarijatu za javni prevoz. Realizacija počinje u oktobru i trajaće 36 meseci.

Dokument su potpisali Jovica Vasiljević, gradski sekretar za javni prevoz, i Điro Takeići, stalni predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju iz Kancelarije za Balkan, a potpisivanju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, navodi se u saopštenju Sekretarijata za nformisanje grada Beograda.

Vesić je zahvalio Vladi Japana na ovom projektu koji će, kako je rekao, biti veoma važan i koristan za Grad Beograd.

"Ovaj projekat je dokaz prijateljstva između naša dva naroda i potvrđuje da saradnja Japana i Srbije napreduje. Današnji sporazum će nam omogućiti da sagledamo sve probleme koje imamo u javnom prevozu i da od Japana, kao jedne od najorganizovanijih zemalja na svetu, dobijemo predloge i iskustva kako možemo da poboljšamo sistem našeg javnog prevoza", naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao i da projekat omogućiti i obuku naših ljudi u Japanu, evropskim gradovima i Beogradu radi sticanja neophodnog iskustva za dalji rad.

Na osnovu toga će proisteći i drugi projekti koji će nam biti korisni kako bismo unapredili sistem javnog prevoza - pojasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima Beograd nikada neće zaboraviti veliku pomoć naroda Japana 2003. godine našem gradskom prevozniku.

"Tada ste nam poklonili autobuse koji se i danas nalaze na našim ulicama. Na njima i dalje stoji natpips "Poklon naroda Japana narodu Srbije". Takođe, ne možemo da zaboravimo ni velike donacije koje ste dali Beogradskom univerzitetu. Vlada Japana je najveći donator ovoj ustanovi u poslednje dve decenije", istakao je Vesić.

Pilot projekat podrazumeva primenu savremenih tehnologija

 

Gradski sekretar Jovica Vasiljević zahvalio je svima koji su doprineli da dođe do potpisivanja dokumenta, kao i japanskim prijateljima koji su prepoznali važnost ovog projekta.

"Projekat predstavlja nastavak započetog projekta donacije autobusa početkom dvehiljaditih godina i ovo je, takoreći, druga faza te donacije. Zahvaljujem Goranu Vesiću na ličnoj podršci da bi se sve ovo realizovalo, jer on dobro poznaje problematiku komunalnog sistema, posebno javnog prevoza" naveo je Vasiljević.

Prema njegovim rečima jedna od faza ovog projekta jeste i realizacija pilot projekta koji će podrazumevati primenu savremenih tehnologija.

"Sve ovo je na neki način donacija Japana u stručnom i profesionalnom delu organizacije upravljanja sistemom javnog prevoza" - rekao je gradski sekretar.

Održiv sistem javnog prevoza u Beogradu

Ambasador Japana Junići Marujama je posebno zahvalio Goranu Vesiću na trudu koji je uložio i naveo da je ovaj projekat rezultat saradnje između predstavnika Grada Beograda i Kancelarije za Balkan.

"Ovaj projekat teži da uspostavi održiv sistem javnog prevoza u Beogradu koji neće nanositi štetu životnoj sredini, a sve u skladu sa politikom za zaštitu životne sredine japanske vlade. Siguran sam da je ovo prilika da se pokaže potencijal koji ova saradnja nosi, te da će poboljšati kvalitet života Beograđana",  istakao je ambasador Japana.

Stalni predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju iz Kancelarije za Balkan Điro Takeići istakao je da ovaj projekat ima za cilj modernizaciju javnog prevoza u Beogradu, kao i da je zasnovan na jako velikoj posvećenosti i radu Sekretarijata za javni prevoz.

"Sistem javnog transporta u gradovima ima sve veću ulogu u očuvanju životne sredine. Posle isteka ovog trogodišnjeg projekta očekujemo da će operativnost i sposobnost planiranja samog sekretarijata značajno biti poboljšana i zasnovana na trenutnim potrebama. Isto tako očekujemo da će prihod od karata za korišćenje javnog prevoza biti poboljšan", istakao je Takeići.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара