Đorđević: Rudarske plate 2025. da budu 1.100 evra

Ministar rada Zoran Đorđević podovom Dana rudara posetio je Rudnik na planini Rudnik odakle je poručio da bi plata rudara do 2025. godine trebalo da iznosi 1.100 evra.

Obilazeći Rudnik koji je u vlasništvu kompanije "Kontango" ministar je istakao da je to mesto koje je primer kako rudnici trebaju da izgleda i kako njima da se upravlja.

"Čestitamo vam dan rudara i želimo sve najbolje a kao Vlada Srbije i Ministarstvo činićemo sve da položaj rudara bude sve bolji", rekao je Đorđević.

Prosečna plata u ovom rudniku je 550 evra, pa u Rudnik dolaze da rade i rudari iz Makedonije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

"Danas mislim da je položaj rudara mnogo bolji, ali i da može da bude još bolji, i to je zadatak sviju nas u narednom periodu. Da na tome radimo zajedno, kao država i Vlada, sa rukovodiocima i vlasnicima rudnika", rekao je ministar.

Đorđević je ocenio da se položaj građana u Srbiji upravo oslikava u položaju rudara.

"Mislim da su rudari zadovoljni onim što smo činili do sada. Prosečna plata u ovom rudniku nešto malo veća od 550 evra. Bitno da je rast plata, iz godine u godinu sve veći", rekao je Đorđević.

Dodao je da prema planu predsednika Vučića do 2025. godine prosečna plata u Srbije treba da bude 900 evra.

"A rudarska bi morala da bude oko 1 100 evra - to je svima nama zadatak da radimo u narednom periodu", rekao je ministar.

Dodao je da će se vlast truditi da osluškujemo šta su potrebe vlasnika rudnika, kako i u kom pravcu da se menjaju zakoni.

"Bitna je briga o bezbednosti rudara. Da se oni koji rukovode pridržavaju zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, kao što je slučaj u ovom rudniku, gde povrede na radu faktički ne postoje", rekao je Đorđević.

Dodao je da rudari u Rudniku osećaju da pretpostavljeni brinu o njima, i da svakodnevno unapređuju bezbednost i zdravlje na radu.

Dan rudara u Rudniku čestitao je i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević koji nije krio zadovoljstvo saradnjom sa kompanijom "Kontango" koja je, kaže, primer dobre privatizacije u Srbiji.

Dodao je da se u kovid prilikama opština trudi da pomogne tako što će obezbediti pi-si-ar testove za sve strane radnike u rudniku kako bi što pre počeli da rade.

"Želim im što pre nova rudna okna za što više proizvoda, a opštini tako priode od takse za mineralne sirovine", rekao je Kovačević.

Poseta Rudniku bila je prilika da se najboljim radnicima dodele nagrade od po 120.000 dinara.