Odalović: Za zločine nad Srbima u "Oluji" niko nije odgovarao

Početak avgusta i godišnjica "Oluje". Četvrt veka je prošlo i svake godine se isto ponavlja: Srbija se seća egzodusa i žrtava progona, Hrvatska slavi vojnu pobedu. Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova kaže za RTS da je prostor na kojem su živeli krajiški Srbi prazan, i da za zločine nad Srbima u "Oluji" niko nije odgovarao.

Osvrćući se na jučerašnje obeležavanje u Sremskoj Rači godišnjice "Oluje", Veljko Odalović ističe da je najvažnije da je vlast u Srbiji smogla snage da na ovaj način obeležava ovaj dan i da se šalju jasne poruke, ne samo Srbima koji su prognani ili ostali da žive na području Hrvatske.

Naglasio je da su to poruke koje se šalju šire, da neko ne pomisli da se sve ovo što se desilo, ovakav zločin, može zaboraviti.

Dodao je da su poruke upravo bile takve da se gleda dalje, unapred. Međutim, kako naglašava Odalović, mora se sagledati sve ono što se desilo pre 25 godina, stravičan zločin, stradanja, progon, proterivanje, etničko čišćenje, "sve je to ono što ne može i ne sme da se ne kaže mora da se ponavlja i to je možda i najvažnija poruka".

"Ali i mesto na kojem je obeleženo 25 godina od tog najtežeg dana u novijoj istoriji kada su Srbi u Hrvatskoj u pitanju je simbolično mesto. To je most kojim su preko Save prešle kolone, ali je most koji nije srušen i mi ne rušimo upravo želimo da gradimo odnose sa Hrvatskom", smatra Odalović.

Ukazuje da ih obeležavaju i oni u Hrvatskoj i to doživljavaju svojom pobedom.

"Ja se ne bi dičio ovakvom pobedom. Ovo je pobeda nad nejači, pobeda koja je etnički očistila prostore, ostavila za sobom nevine civilne žrtve u najvećem broju. I ono što je Vučić sinoć rekao pobeda koja je i u koloni pred sam prelazak ubijala i decu iz avijacije", istakao je Odalović.

Ubijani i stogodišnjaci

Naveo je da je prema sadašnjim podacima blizu 2.000 nestalih lica, a kada je vezano za "Oluju" blizu 900 ljudi nestalo.

Odalović kaže da im je Hrvatska komisija svojevremeno predala protokole o sanaciji koje su oni sami radili posle te akcije. Prema tim podacima, objašnjava da su 1.035 po protokolu sa grobnim mestima, a da smo mi još preko 1.000 ekshumirali, 685 su identifikovali koji su pronađeni u tim grobnim mestima. Dodaje da su u mrtvačnici na "Šalati", od preko 900 tela koja su neidentifikova, 350 izvesno Srbi, koji još nisu identifikovani.

Pita se zašto Hrvatska po tom pitanju ništa ne preduzima jer imaju uzorke koje su porodice dale.

"Ali ono što je važno ono što smo mi preuzeli 60 posto njih je bilo starije od 60 godina, 540 žena je ubijeno u ovoj akciji koje sigurno nisu bile niko koje ugrožavao bilo kojeg hrvatskog branitelja. Ja sam prisustvovao i ekshumaciji kada smo preuzeimali stogodišnjake. Strašno preuzimati stogodišnjake u trenutku kada su ubijeni", naglašava Odalović.

Pusti krajevi krajiških Srba

Ukazuje da je prostor na kojem su živeli krajiški Srbi prazan. Posebnost tih krajeva na kojima su oni živeli je nestala.

"To su krajevi gde su se oni bavili raznim proizvodnjama, pre svega poljoprivrednom. Šta je bio cilj, jednostavno očistiti prostor, popaliti, uništiti. Taj prostor ni njima nije doneo nikakvu korist sem strateškog da proteraju Srbe", ocenjuje Odalović. 

Za zločine nad Srbima niko nije odgovarao

Podseća da za te zločine niko nikad nije odgovarao i da je to ono što najviše boli u sukobima takvog karakter.

"Brojni zločini su počinjeni, ne samo u Hrvatskoj, nego i u BiH, i na KiM. I nije zločine činila samo jedna strana. Odnos prema zločinima i zločincima je nešto što je odgovornost i obaveza odgovornih vlada i država. Srbija je to uradila prva", istakao je Odalović.

Posebno boli i to što, napominje, Haški tribunal koji je prvostepenom presudom osudio Gotovinu, Markača na zatvorske kazne u drugostepenoj presudi je sve to obrisao.

"I oni ni danas nisu spremni da procesuiraju bilo koga, kažu da je to bila akcija bez mrlje. Ne može to biti ackija bez mrlje sa toliko ubijenih ljudi, proteranih. Da je Hrvatska imala snage za procesuiranje da se s tim izbori, onda bi se stvorio jedan prostor za mnogo kvalitetnije približavanje", smatra Odalović. 

Komentarišući odlazak Borisa Miloševića, potpredsednika u hrvatskoj vladi iz SDSS-a, u Knin, Odalović misli da to nije dobro mesto, da neće na bilo koji način stvoriti preduslov.

"Verovatno ono što šalje je poruka da svojim prisustvom želi da Hrvatskoj pruži ruku. Ovde treba da se pruži ruka s obe strane. Ima mnogo drugih mesta ima mnogo gde bi ta ruka trebalo da se pruži. Bojim se da je ovo mesto koje neće dati nikakav rezultat. Daće samo Hrvatskoj dodatni legalitet za sve ono što priča i način na koji ovaj dan doživljava", smatra Odalović.

Dodaje da prvenstveno treba na to pitanje da odgovore Srbi koji žive u Hrvatskoj i oni koji su prognani, jer su, ističe, oni žrtve.

"Mi smo neko ko će ih uvek podržavati. Mislim da je ovo bilo veoma brzo i da nije dobro procenjeno. Voleo bih i neku reč samokritike o onome što se desilo u Oluji da dođe sa strane Hrvatske", poručio je Odalović.

SPS lojalan i korektan partner 

Komentarišući na koji će način SPS participirati u Vladi Srbije, Odalović ističe da su osam poslednjih godina lideri stranaka o tome razgovarili i dogovarali se i da misli da će to biti i sada i to očekuje.

"Mi smo osam godina bili jedan vrlo korektan, lojalan partner prema poslu koji smo radili. To je ono što treba da bude jedna od mera. Naravno to ne znači sve. Sada je stvar na predsedniku Vučiću da posle konsultacija predloži mandatara. Nije na nama da se mešamo u okviru SNS-a u izbor koga će predložiti", zaključio je Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво