Ko traži, a ko može da nađe posao

Turistički vodiči, sobarice, konobari...od početka epidemije za njih je sve manje posla. Voće je rodilo, ali nema mnogo zainteresovanih za branje.

Sa jedne strane seoska idila, voćnjaci i malinjaci, sa druge more, plaža i kafići, a sve ih spaja - zarada. 

Sezonski poslovi u poljoprivredi i ove godine su isti, i ponuda i potražnja , jer voće i povrće ne može da čeka, ali ponuda ostalih poslova ovog leta je daleko manja. 

"Ova godina je sepcificna, svih prethodnih godina smo imali veliku potražnju u odnosu na veliku ponudu za sezonskim poslovima, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu. Ove godine je i zbog situacije sa koronavirusom smanjena ponuda poslova što se tiče inostranstva", kaže Miloš Turinski izt Infostud poslovi.

Prema njegovim rečima, godinama unazad važi trend da je sektor trgovine i prodaje najtraženiji - gde je najveća potražnja za tim poslovima a sa druge strane i najveća ponuda. Zatim tu je administracija, IT, mašinstvo i elektrotehnika.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da za kuvare, konobare, turističke vodiče i one koji se bave organizacijom koncerata i raznih drugih događaja vesti nisu dobre jer je turistička sezona, zbog epidemije, pretrpela velike posledice, pa nema potrebe za tom radnom snagom. 

Interesovanje sezonaca za poljoprivredne poslove je veće nego što su očekivali, a razlog bi mogao biti i to što se radi na otvorenom.

"Ono što je akutelno sada zbog pandemije je da su traženi poslovi u oblasti zdravstva, lekari i medicinski radnici kao i socijalni radnici. Najtraženiji su oni koji zahtevaju specificne kompetencije, šivači i krojači, ali i poslovi u oblasti građevinarstva, tesari, armirači", kaže Jasmina Šantić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iz Službe za zapošljavanje kažu da se i u trgovini teže dolazilo do posla. Mala preduzeća su, zbog pandemije, morala da otpuštaju radnike, ali situacija se sada stabilizovala.

Najveće šanse za posao imaju visokoobrazovani lica, a najčešće je potrebno i radno iskustvo. Takođe, situacija je takva da su i mladi i stariji zainteresovani za traženje posla i da tu nema značajnijih odstupanja u ovom trenutku.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">