Poništen konkurs za specijalizacije u novopazarskoj bolnici i Domu zdravlja

Nakon sastanka predstavnika lekara i rukvovodstva Opšte bolnice i Doma zdravlja u Novom Pazaru, poništen je aktuelni interni konkurs za dodelu deset specijalizacija koji je raspisan prošle nedelje u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Poništavanjem konkursa rešen je problem koji je izazvao proteste medicinara.

U tom dokumentu, koji je potpisao dr Mirsad Đerlek, zamenik v. d. direktora Opšte bolnice, navodi se da su specijalizacije namenjene samo lekarima Opšte bolnice, zaposlenim na neodređeno vreme, sa položenim stručnim ispitom i obavljenim pripravničkim stažom.

Nezadovoljni takvim konkursom 40 lekara opšte prakse Doma zdravlja u Novom Payaru, koji prema aktuelnom konkursu nisu imali pravo na specijalizacije, potpisalo je peticiju kojom se od dr Mirsada Đerleka traži da se izmene uslovi konkursa i da se prolongira zbog epidemije koronavirusa.

Pre pomenutog konkursa u Opštoj bolnici, raspisan je i konkurs u Domu zdravlja za tri specijalizacije - specijalizacije opšta i urgentna medicina i pedijatrija.

Na drugoj strani, konkurs iz Opšte bolnice obuhvatio je specijalizacije - interna onkologija, radiologija, opšta hirurgija, neurologija, ortopedija, infektologija, patologija, anestezija sa reanimacijom, psihijatrija i biohemija.

Dr Mirsad Đerlek istakao je za RTS da je reč o zakonskom nesporazumu jer je Dom zdravlja potpuno drugo pravno lice u odnosu na Opštu bolnicu.

"U toku je spajanje Doma zdravlja i Opšte bolnice u Zdravstveni centar Novi Pazar i lekari iz Doma zdravlja ne mogu zakonski konkurisati za specijalizacije u Opštoj bolnici. Ono što smo mi danas napravili sastankom sa lekarima Doma zdravlja, koji su bili nezadovoljni takvom vrstom zakonskih odredbi jeste da će spajanje Doma zdravlja i Opšte bolnice uslediti za jedno mesec dana. Odlučili smo da poništimo konkurs i u Domu zdravlja i u bolnici i posle mesec-dva da raspišemo 30-40 specijalizacija gde će se rešiti taj problem", izjavio je Đerlek.

Dr Fatmir Mehmedović je jedan od 40 lekara poptisnika peticije. Za RTS je rekao da su zadovoljni ishodom sastanka sa rukovodstvom bolnice.

"Nas 40-ak je nezadovoljno nemogućnošću da konkuriše na ovom konkursu za specijalizacije. Da kažem i to da ovaj problem datira godinama unazad i ovo je bila samo jedna kap koja je prelila čašu. Imamo kolege koji čekaju i preko deset godina na specijalizaciju i mi smo danas od rukovodstva dobili obećanje da ćemo svi dobiti mogućnost da ravnopravno konkurišemo", naveo je Mehmedović.

Prema nezvaničnim informacijama, ministar zdravlja Zlatibor Lončar trebalo je danas da poseti bolnicu u Novom Pazaru što je bio i povod da se okupi desetak građana koji već nekoliko dana protestuju nezadovoljni stanjem u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sastanku sa lekarima prisustvovao je i v. d. direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović, kome je ovo bio prvi radni dan nakon više od mesec dana bolovanja.

Doktoru Mahmutoviću je pozlilo 30. juna nakon posete premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara novopazarskoj bolnici.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво