Proces vantelesne oplodnje obustavljen zbog epidemije koronavirusa

Zakazani termini, konsultacije i procesi vezani za vantelesnu oplodnju biće obustavljeni zbog epidemije koronavirusa, ceo proceš se odlaže, a parovi će o novim terminima biti obavešteni, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo, uz navode da su nadležni odluku doneli na osnovu mišljenja epidemiologa Instituta Batut.

Parovi koji su započeli proces - u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona, navodi Udruženje i dodaje se rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja od ponedeljka.

Udruženje navodi da će nadležni obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana.

Odrediće se novi termin kada se za to steknu uslovi.

Predstavnici Udruženja upozoravaju da će starosna granica ponovo biti problem i dodaju da će se naći rešenje kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja.

Podsećaju da su mnogi parovi i pojedinci zatvaranjem granica sprečeni da odu u inostranstvo na proceduru donacije, koja je u Srbiji neizvodljiva.

RFZO je, kako dodaju obavestio klinike do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih za zakazivanje termina za konsultacije za proces VTO sve dok se u Srbiji ne stvore uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak vantelesne oplodnje.

Iz Udruženja podsećaju na složenost celog postpuka i veoma težak proceš kako psihički tako I proceduralni a kroz koji parovi prolaze, pogotovo oni koji,godinama čekaju na VTO i izražavaju nadu da epidemija neće dugo trajati i da će parovi moći u najskorijem roku da nastave proceš.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво