Počela rekonstrukcija pruge Budimpešta-Beograd u Mađarskoj

Rekonstrukcija mađarske deonice pruge Budimpešta-Beograd počela je u ponedeljak nakon što je na snagu stupio ugovor o realizaciji projekta, saopštilo je danas mađarsko Ministarstvo za inovacije i tehnologiju.

Ministar inovacija i tehnologije Laslo Palkovič rekao je kompanijama zaduženim za izgradnju da pripreme za projekat ide prema planu i da se očekuje da će rekonstrukcija biti završena do 2025. godine, prenosi Hungary today.

Kako je Palković istakao, rekonstrukcija ove železničke linije omogući će Mađarskoj da postane deo najbrže rute za robu koja se prevozi izmedu Grčke i zapadne Evrope, a istovremeno zahvaljujući njoj smanjiće se putovanje od Budimpešte do Beograda za polovinu.

Trenutno se na toj relaciji putuje oko osam sati, a nakon rekonstrukcije će se putovati manje četiri sata, precizirao je Palkovič.

U rekonstrukciji pruge učestvuju kineska kompanija  "Tiejiuju Engineering and Construction", kinesko-mađarsko prfeduzeće za koordinaciju projekta, mađarska jedinica kineske kompanije za železničku elektrifikaciju i drugi.