Podneto više od 7.000 primedbi na Regulacioni plan izgradnje “Avala filma” na Košutnjaku

Organizacije civilnog društva i pojedinci koji se bave urbanizmom, kulturom i zaštitom prirode i životne sredine, dostavili su Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda više od 7.000 primedbi na sporni Elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa “Avala filma“ na Košutnjaku, saopštila je Evropa nostra.

U saopštenju se navodi da "uprkos pokušajima predstavnika gradske vlasti i kompanije "Avala studios" da izgradnju kompleksa predstave kao ulaganje u razvoj filmske industrije, analizom dokumentacije iz Elaborata može se zaključiti da su njihove namere da kompleks 'Avala filma' na Košutnjaku pretvore u stambeno-poslovni prostor, uz pustošenje velikog poteza Košutnjačke šume za nove sportske centre i intenzivnu izgradnju"

Prema navodima Evropa nostra, podaci iz plana ukazuju na izgradnju skoro 420.000 kvadratnih metara novog stambenog prostora i 150.000 komercijalnog prostora.

"Šume i javne zelene površine nestaju pod ovim izmenama, i sa postojećih 34,7 hektara se svode na deset puta manju površinu od samo 3,4 hektara", navodi se u saopštenju.

Realizacija plana, dodaje se, nanela bi štetu javnom dobru i doprinela narušavanju životne sredine u gradu u kom je vazduh ocenjen kao prekomerno zagađen, sa rastućim prosečnim temperaturama i sve češćim bujičnim poplavama, a zelene površine čine svega 18,5 procenata ukupne teritorije grada, što je i dalje ispod evropskog proseka.

"Ovaj plan u suprotnosti je i sa Programom zaštite životne sredine grada Beograda, u kom se između ostalog navodi da osnovni koncept uređenja prostora Beograda obuhvata njegov razvoj u skladu sa prirodom. Seča preko 25 hektara Košutnjačke šume nikako se ne može smatrati razvojem grada u skladu sa prirodom, već kao nerazuman i krajnje rizičan postupak", ističe Evropa nostra.

Stručnjaci i organizacije civilnog društva zahtevaju da se odmah obustavi izrada plana detaljne regulacije kompleksa "Avala filma" na predloženim osnovama i da se pristupi "izmeni osnovnog koncepta tako što će se poštovati procedure, zakoni i planovi višeg reda, obezbediti očuvanje šuma i zelenih površina, bez promene namene zemljišta jer za to ne postoji osnov, te da se investitoru ostavi mogućnost korišćenja i investiranja u nepokretnosti u njegovom vlasništvu, bez promene vlasničke strukture nad zemljištem".

субота, 30. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво