Fakulteti u Beogradu spremni za onlajn nastavu od jeseni

Ukoliko epidemiološka situacija zbog koronavirusa ne bude bila povoljna na jesen i zahteva ponovno zatvaranje fakulteta, Univerzitet u Beogradu je spreman da već od oktobra realizuje onlajn nastavu za studente, najavila je rektorka Ivanka Popović.

"Univerzitet u Beogradu učiniće sve da izađe u susret studentima kako uprkos epidemiji ne bi gubili predavanja i ispitne rokove i kako bi imali mogućnost da završe svoje studije u roku. Mi smo spremni za bilo koju varijantu, jer su rizici veliki. Spremni smo da započnemo onlajn nastavu u oktobru, kao što smo radili u prethodnom semestru, tu ima mnogo izazova i trudimo se da radimo najbolje što možemo", izjavila je za Tanjug Ivanka Popović.

Naglasila je i da će biti potrebno i određenih materijanih sredstava da se unapredi taj vid nastave.

Popovićeva je i ukazala da ono što ostaje kao problem koji onlajn nastava ne može pokriti jesu eksperimentalne vežbe, rad sa pacijentima i terenska praksa, i da se traži rešenje kako da one budu održane, a da se ne ugrozi zdravlje studenata.

S druge strane, dodala je, te vežbe su studentima potrebne kako ne bi bili oštećeni u svom školovanju.

Govoreći o trenutnom organizovanju ispita na fakultetima, a s obzirom na meru Kriznog štaba da se na zatvorenom prostoru ne može okupti više od deset ljudi, Popovićeva je objasnila da se ispiti ne smatraju okupljanjima, već da za ispite važi pravilo - jedna osoba na četiri kvadratna metra.

"Na taj način se raspoređuju studenti po salama i održavaju usmeni i pismeni ispiti. Ovo se prvenstveno odnosi na pismene ispite, jer se usmeni ispiti izvode u salama sa malim brojem studenata", navodi Popović.

Još jedan izazov u doba korone za fakultete je, dodala je ona, onlajn polaganje ispita, jer naš Zakon o visokom obrazovanju ne predviđa takav način provere znanja.

"Moramo da vidimo koji su to alati dostupni da se obezbedi pouzdanost polaganja ispita, jer ne želimo ni na koji način da obezvredimo diplome koje dobijaju naši studenti", zaključila je rektorka Beogradskog univerziteta.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво