Članica saveta REM-a: Skandalozno objavljivanje snimka maloletnika na TV Pink

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović ocenila je da je skandalozno prikazivanje snimka na TV Pink, na kojem policija ispituje četrnaestogodišnjeg maloletnika koji je učestvovao na demonstracijama u Beogradu.

Višnja Aranđelović je sigurna da je televizija Pink objavljivanjem snimka u sinoćnjoj emisiji "Hit tvit", iako ne zna šta šta će pravnici reći - da li u tome ima krivičnog dela, prekršila Pravilnik o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

"Iako je lice dečaka zamagljeno, mi saznajemo njegovo ime, iz kog je naselja, čujemo njegov glas, vidimo njegovu konstituciju. Verujem da je ceo dečakov komšiluk bez dileme znao o kome se radi", kazala je Aranđelovićeva.

Dodala je da pomenuti pravilnik jasno kaže da elektronski mediji ne smeju da objavljuju ništa što bi otkrilo identitet maloletnika, pa čak ni nadimak.  "I to bez razlike da li je reč o detetu koje je žrtva, svedok ili - huligan", objasnila je za UNS članica Saveta REM-a.

Aranđelovićeva kaže da veruje će se ovo pitanje uskoro naći pred članovima Saveta REM-a, budući da je na osnovu njenog predloga već zatraženo od službi da urade analizu tog slučaja.

UNS podseća da je u emisiji na televiziji Pink u kojoj je gostovao predsednik Srbije prikazan snimak na kojem se čuje ispitivanje deteta koje je policija privela zbog napada na Skupštinu Srbije, njegovo ime i mesto u kojem živi, pa i njegov glas. Na snimku je jedino lice deteta zaštićeno.

Verica Bradić, voditeljka i jedna od autora emisije "Hit tvit", za UNS kaže da ne vidi ništa sporno u prikazivanju tog snimka i da je on upravo pokazatelj ko učestvuje u demonstracijama.

"Svi lični podaci na snimku su prikriveni. Dete je reklo odakle je i kako se zove", kaže Bradićeva.

Na pitanje na koji način je televizija Pink došla do snimka Bradićeva kaže da će  "morati da pita saradnike kako su ga dobili".