Neprilagođena brzina bez pojasa uzima najviše života na putevima Srbije

U Novom Pazaru sinoć su tri osobe poginule, a tri povređene, od kojih jedna teže, u stravičnom sudaru. Od petka je osam ljudskih života ugašeno u saobraćajnim udesima. Zbog korone mnogi mladi sedaju u automobile i idu van većih centara gde pojedini lokali rade do kasno u noć i u povratku se dešavaju incidenti sa tragičnim posledicama.

U smrt odmah posle selfija naslov je koji se najčešće vrti na naslovim stranama tabloida. Ginu najviše mladi od 20 do 35 godina koji se posle noćnog provoda vraćaju kući.

Većina od njih u dobrom raspoloženju i ne pomišlja da upotrebi sigurnosni pojas na zadnjim sedišima jer bi time mnogi životi bili spaseni.

"Prve analize pokazuju da je najčešći uticaj ovih saobraćajnih nesreća bila neprilagođena brzina, zatim nepropisno preticanje a simtomatično je da veliki broj učesnika u nesrećama nije koristio pojas u toku nezgode", ukazao je Aleksandar Radenković iz MUP-a Srbije.

Podsetio je da će saobraćajna policija od početka letnje sezone sprovodi pojačane akcije bezbednosti saobraćaja koje će sprovoditi u narednom periodu.

Radenković je još jednom apelovao na sve učesnike u saobraćaju da smanje brzinu i da koriste pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu.

Vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci takođe je bila razlog mnogih nesreća koje su se desile ovih vikenda.

"Alkohol i volan ne idu zajedno, mnogo je jeftinije, mnogo je jeftinije uzeti taksi, mnogo je jeftinije prenoćiti negde, mnogo je jeftinije od mnogo toga od običnih novčanih kazni a da ne pričamo o tome da ako skrivite nesreću pod djestvom alkohola da ćete platiti svu štetu nastalu udesom, a ona se meri često milionima dinara", upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U svakom slučaju treba biti obazriv naročito na magistralnim putevima.

Regionalni putevi i želja mnogih da otputuju iz grada nosi sa sobom niz zamki i opasnosti, naglašavju u MUP-u dodaju da će se kontrolisati vezivanje i na prednjim i na zadnjim sedištima.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво