Šest stvari koje treba da znate o suzavcu

Suzavcem ne smete napasti protivničku vojsku, ali ga možete slobodno koristiti protiv svojih građana. Šta još treba da znamo o gasu kojim se rasteruju demonstranti osim da je u čvrstom stanju.

Nije gas

Suzavac je lahrimacioni agens (lakrima je na latinskom suza) i nije gas već čvrsta supstanca koja se može raspršiti poput gasa, aerosolno. Ima raznih vrsta (papreni, OC), ali najčešće se kopristi takozvani CS gas koji kao aktivni agens sadrži 2-hlorobenzalmalononitril.

Rat i mir

Nastao je početkom dvadesetog veka u Francuskoj kada se tražilo efikasno sredstvo za smirivanje demonstracija, koje ne truje odnosno nema trajne posledice. Korišćen je uspešno u Prvom svetskom ratu, ali je kao i ostali gasovi zabranjen konvecijama o ratovanju. Primenu je, ipak, našao kod policije, za kontrolu demonstracija.

Očiju mojih da nije

Suzavac napada oči i respiratorne organe tako što iritira nerve u sluzokoži terajući izloženog na kašalj uz obilno lučenje suza, slina i pljuvačke čime organizam nastoji da ga rastvori odnosno neutrališe. Osoba koja je izložena dejstvu suzavca praktično je onesposobljena na kraći rok, prinuđena da nađe zaklon i izbori se sa iritacijom.

Odbrana i zaštita

Najčešće se primenjuje za razbijanje demonstracija jer oni koji su izloženi suzavcu moraju da se povuku, njegovo dejstvo neizdrživo je za organizam. Primenu ima i kao sredstvo lične zaštite u obliku spreja kojim se prska u lice znatno snažniji napadač.

Sve sam suze isplak'o

Najveća opasnost ne preti od samog aerosola koliko od patrona kojima se ispaljuje. Mnogo više demonstranata zadobilo je teške povrede uključujući i smrtne jer su ih metalne patrone pogodile u glavu ili neki drugi osetljivi deo tela. Retki su slučajevi „hemijskih opekotina" ili teškog trovanja suzavcem, naročito jer se koristi na otvorenom prostoru. Posle nekoliko minuta plakanja i kašljanja na bezbednom mestu najgora iritacija prolazi, ali se blaže posledice mogu osećati i satima kasnije.

Je'l pomaže voda, majko

Iako postoje brojni saveti da se kao „lek" koriste sirće, luk, limun i slična sredstva koja bi trebalo da neutrališu hemijsko dejstvo suzavca toksikolozi upozoravaju da njihovo nanošenje na oči ili sluzokožu takođe može naneti štetu. Zapravo je pažljivo ispiranje većom količinom vode, rastvaranje, najbolji način da se dejstvo suzavca neutrališe. Pošto je suzavac u čvrstom stanju neophodno je okupati se, oprati kosu i svu odeću kojom je tretiran. Plivačke naočare i kvalitetna maska za nos i usta uglavnom štite od najgoreg dejstva suzavca, a usput i od koronavirusa.

broj komentara 0 pošalji komentar