ANEM i UNS: Napade na novinare da osude sve institucije

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije saopštili su da su napadi na novinare i snimatelje nedopustivo ponašanje koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u Srbiji.

Omogućavanje elementarnog prava na rad i bezbednost tokom izveštavanje javnosti treba da budu prioriteti i principi koje će svi nedvosmisleno braniti bez obzira na političke afinitete, ističe se u saopštenju.

U prethodna dva dana tokom demonstracija na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša na meti napadača su se našli i predstavnici medija koji su izveštavali sa ovih događaja. 

Brojni su primeri u kojima su se novinari, novinarke i snimatelji našli na udaru policijskih snaga i huligana koji se nisu obazirali na vidljivo istaknute novinarske legitimacije i upozorenja da su u pitanju predstavnici medijskih kuća koji rade svoj posao, navode ANEM i UNS u saopštenju.

Povređivanje novinara agencija Beta u Beogradu, snimatelja ekipe RTS u Novom Sadu i Tanjuga u Beogradu, napadi na novinarke portala Nova S i pretnje ekipi televizije N 1 u Beogradu kao i napad demonstranata na zgradu Radio-televizije Vojvodine, primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u našoj zemlji, ističe se.

Napominju da se ulični napadi na predstavnike medija ne razlikuju mnogo od verbalne agresije advokata odbrane prema prisutnim predstavnicima Komisije za istraživanja ubistva novinara koja je iskazana na sednici Apelacionog suda povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije. 

To je dokaz više da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme da bude tolerisana jer će pre ili kasnije proizvesti tragične konsekvence, ukazuju u saopštenju. 

"Primetno je da su neke domaće i međunarodne novinarske organizacije već osudile ove napade. Primetno je da je ovog trenutka izostala reakcija Ministarstva kulture i informisanja, Zaštitnika građana i Tužilaštva za koje očekujemo da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima. Vrednosno određenje prema ovakvoj vrsti napada očekujemo i od kabineta predsednice Vlade Republike Srbije koji koordinira izradu Akcionog plana Medijske strategije u kojem bezbednost novinara zauzima jedno od prioritetnih mesta, kao i od predsednika Republike", saopštili su UNS i ANEM.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво