Oproštaj od Ljube Aleksića

U Holu RTS-a održan je komemorativni skup povodom smrti novinara i urednika RTS-a Ljube Aleksića. Sahranjen je na beogradskom groblju Orlovača.

Novinar, reporter i urednik Ljuba Aleksić preminuo je u 60. godini u Beogradu posle kraće i teške bolesti.

"Iza Ljube Aleksića ostaje velika praznina i u srpskom novinarstvu i u našoj kući i u srcima svih nas koji smo ga poznavali", rekao je Novica Savić iz požarevačkog dopisništva.

Pre svega reporter, pa onda urednik, dokumentarista jednog vremena, uvek na "tragu" dobre priče, iza Ljube je mnogo toga ostalo u riznici naše kuće.

"Ti si uvek bio uz kameru i želeo da pored oka kamere i ti, svojim okom, zabeležiš i memorišeš svaki detalj sa terena", kaže snimatelj Tomislav Magoči.

Nije bilo divno samo raditi sa Ljubom i učiti od njega, već i razgovarati, družiti se.

"Svome Radovanu ostavio je nešto što je najdragocenije što jedan čovek može ostaviti, čist obraz , častan život. Živeo je skromno, sedao u poslednje redove i uvek negde sa strane da ne smeta. Otišao je tiho, dostojanstveno, kao da se još jednom sklonio da ne smeta", navodi Dragan Stojanović, nekadašnji urednik Aktuelnost.

Ljuba je dobio brojne nagrade 

Rođen je u Ovčinji kod Bajine Bašte, a od 1983. godine radio je u RTS-u.

Osnovao je Dopisništvo RTS-a u Pirotu 1988. godine. Radio je i u Srbiji danas, Beogradskom programu, bio je ratni reporter, izveštač sa važnih političkih i ratnih događaja.

Najveći trag ostavio je uređujući dokumentarnu emisiju Trag, koju je realizovao sa kolegama iz dopisništava.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada i priznanja: Nagrada "Svetozar Marković" 1991. godine, Nagrada RTS-a za televizijsku reportažu i druge.

Iznenadni odlazak Ljube Aleksića veliki je gubitak za srpsko novinarstvo.