Konkurs za 34 studentske stipendije

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za dodelu 34 studentske stipendije u školskoj 2020/2021. godini. Konkurs je otvoren do 30. oktobra 2020. godine.

Konkurs je raspisan za 14 studenata master i 20 studenata osnovnih akademskih studija.

Visina studentske stipendije u školskoj 2020/2021. godini za studente master studija je 50.000 dinara, za studente četvrte godine 40.000 dinara, a za studente treće godine osnovnih studija 35.000 dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Konkursom je predviđeno da stipendisti po završetku studija dobiju zaposlenje u Ministarstvu odbrane, u svojstvu civilnih lica, a njihova buduća radna mesta nalaze se u Vojnotehničkom institutu u Beogradu i Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu.

Stipendisti će raditi na istraživačkim i razvojnim projektima u okruženju koje omogućava kreativan rad i mogućnost stalnog stručnog usavršavanja u zemlji i inostranstvu, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način Ministarstvo odbrane ohrabruje najvrednije i najtalentovanije studente da svoje znanje usmere u razvoj i unapređenje odbrambenih sposobnosti svoje zemlje.

Ministarstvo odbrane navodi da je vojna industrija nosilac tehnološkog razvoja, a izazov nove generacije je da nastavi put uspeha ka vrhu savremenih tehnologija. Razvoj naoružanja i vojne opreme je jedan od generatora razvoja savremene nauke i savremenih tehnologija u celom svetu.

Konkurisanjem za stipendiju Ministarstva odbrane stiču se uslovi i otvara se mogućnost za dobijanje posla i izgradnju karijere u eminentnim i prestižnim ustanovama koje imaju svoje prepoznatljivo mesto u domaćoj i stranoj stručnoj javnosti.

Po uspešnom završetku školovanja, osim sigurnog zaposlenja, stvaraju se uslovi za rad u savremenim laboratorijama i angažovanju na realizaciji konkretnih i vrlo primenljivih projekata, koji kao krajnji proizvod imaju upotrebnu vrednost u odbrani Republike Srbije. Učestvovati u razvoju Vojske Srbije je važna životna misija, a ne samo običan posao, saopštilo je Ministarstvo.

Na konkurs mogu da se prijave studenti master akademskih studija na fakultetima iz oblasti industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta i fakulteta iz oblasti mašinskog inženjerstva.

Konkurs je raspisan za studente osnovnih akademskih studija četvrte godine fakulteta iz oblasti industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta i studente treće ili četvrte godine fakulteta iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva.