Kad malinari gaje šarana

U selu Donja Bukovica kod Valjeva malinari umesto maline gaje šarana. Sve je počelo pre pet godina kada su u bazen za navodnjavanje ubacili nekoliko šarana iz znatiželje. Danas ne znaju koliko ribe imaju i ubrzano uče novi zanat.

Živkovići su bili malinari i za navodnjavanje kopali rezervoare - ne sluteći šta će ih, iz radoznalosti, snaći. U jedan od bunara su ubacili devet šarana od po dva kilograma, da vide da li mogu preživeti, da bi imali ribe za svoje potrebe.

"Jedno vreme ih nije bilo uopšte. Nismo ni znali da ih ima tu još. Onda u jednom momentu su se pojavile tu. Posle izvesnog vremena su se pojavile, i tu je bilo toliko ribe da da prosto nismo mogli da verujemo. Sve su se izmrestile, onda je bilo mlađi jako puno", objašnjava Vladimir Živković.

"Mi smo slučajno otkrili. Pošto je nestalo kiseonika pa su počele da hvataju kiseonik i izašle su na vrh bare i onda smo videli koja je to sila ribe od malih do velikih, do sedam, osam kila. I onda smo morali da pustimo kiseonik. Da se snalazimo, da bi ona preživela", objašnjava Dragan Živković.

Na porodičnom imanju u valjevskom selu Donja Bukovica, Živkovići posle pet godina prvi put izribljavaće šarana. Niti su vični tom poslu niti znaju koliko ribe imaju, ni približno.

"Koliko smo videli da ribe tu ima u izobilju i velikim količinama, onda smo odlučili da kopamo još jedan ribnjak koji će biti skroz dole do šume", navodi Vladimir Živković.

Živkovići sve manje pričaju o malini, kupini i šljivi. Šaran, koji je po suncu bežao od kamere RTS-a, je sada njihov glavni posao.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво