Aleksa je stigao do Prinstona, ali Matematičkoj gimnaziji se rado vraća

Po završetku Matematičke gimnazije Aleksa Milojević je nastavio studije matematike na američkom Prinstonu. Svaki boravak u Beogradu koristi da se vidi sa drugovima iz generacije i da pomogne školi koju je pohađao.

Između Kembridža, MIT-a i Prinstona, odabrao je Prinston. Kaže da se tu uči najbolja matematika.

"Prva godina na Prinstonu je jako interesantna. Posebno zato što je sad prekinuta ovom pandemojom, pa smo drugu polovinu drugog semastra imali onlajn i sve ispite smo polagali onlajn, tako da je to bilo jedno zanimljivo iskustvo. Ali mislim da su uslovi bili fer. U tom smislu da smo svi imali podjednake uslove učenja", kaže Aleksa Milojević.

Naravno, položio je sve ispite iz prve godine. Objašnjava kako izgleda jedan dan na fakultetu.

"To je jedan kampus na kome ste od menze pet minuta hodom, od učionice isto toliko, maltene ceo dan i ceo život vam se pretvaraju nekako u taj rad i to učenje. Cela situacija je toliko integrisana, tu su i časovi i profesore možete da sretnete ispred svoje spavaonice i gde god, tako da mi se čini da je to jedan sistem potpuno posvećen učenju", ističe Milojević.

Svaki boravak u Beogradu koristi da sačuva kontakt sa školom i da pomogne.

"Pa sad kada sam se vratio uzeo sam da pomognem malo oko smišljanja zadataka za Kup Matematičke gimnazije. Kako su nekada ljudi smišljali zadatke za takmičenja na koja sam ja išao, onda tako sad ja smišljam za ove mlađe naraštaje i mislim da se to nekako okreće, vraćamo dug", navodi Milojević.

Kaže da je Prinston zbog aktuelne zdravstvene situacije oformio komitet koji bi trebalo da odluči da li se studenti vraćaju ili ne. Odgovor bi uskoro trebalo da stigne.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво