Kako funkcioniše sistem za obaveštavanje o opasnim situacijama

Stotine kuća pod vodom, oštećeni putevi, poplavljeni usevi i voćnjaci, posledice su ovonedeljnih poplava širom Srbije. Upozorenje na opasno vreme i porast vodostaja bile su najave meteorologa i nekoliko dana pre poplava. Kako funkcioniše sistem obaveštavanja građana u praksi proveravali smo u Čačku i Ivanjici.

Velika poplava pogodila je Čačak i okolinu u maju 1965. godine. Mnogi su pod naletom nabujale Zapadne Morave napuštali domove, a građane su na opasnost upozoravale i sirene. U novije vreme one se ne oglašavaju. Čačanski kraj se 2014. opet našao pod vodom. Čemernica i Zapadna Morava poplavile su na stotine domaćinstava.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović kaže da se moralo delovati brzo kako bi se spasavali ljudski životi.

"Značajno komplikovanije je bilo 2014. zbog činjenice da se cela situacija događala tokom noći kada su građani spavali tako da smo išli od kuće do kuće uz pomoć pripadnika policije i vojske i od kuće do kuće budili građane i i pozivali ih da se evakuišu iz svojih domova i nisu ni bili u situaciji da se za takvu situaciju adekvatno pripreme", kazao je Bojović.

Specijalizovane jedinice za uzbunjivanje stanovništva 

Upotreba sirena koje bi upozoravale građane na opasnost od poplava predviđeno je novim Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama usvojenim pre dve godine.

"Postoje specijalizovane, dakle jedinice za uzbunjivanje stanovništva koje su pre donošenja novog zakona bile pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Sektoru za vanredne situacije, a nov zakon te jedinice je dodelio lokalnim samoupravama. Mi još uvek nismo preuzeli, nije nijedna lokalna samouprava dakle još uvek preuzela te specijalizovane jedinice. Oni takođe dakle pored zvučnih signala, dakle ručnih sirena", istakao je Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Preventivno se delovalo proteklih godina na sanaciji kritičnih tačaka na rekama pa je Čačak spremno dočekao visok vodostaj Zapadne Morave od pre nekoliko dana. Odbranjeno je područje i uz reku Čemernicu, a i tamo su poslednjih godina ojačani bedemi i čišćeno korito.

Građani su preventivno, ipak putem medija pozvani da se spreme za evakuaciju za čim nije ni bilo potrebe jer su kritične tačke za nekoliko sati sanirane, postavljanjem džakova sa peskom.

"Grad Čačak je to prepoznao i isfinansirao izradu akustične studije plativši je 500.000 dinara i ona je ukazala na potrebu postavljanja 64 sirene umesto postojećih osam od kojih je šest u funkciji, dve su neispravne. Dakle zakonski normativi sada nalažu da to bude mnogo veći broj sirena slabijeg intenziteta", dodaje Bojović.

U obaveštavanju učestvuju i meštani  

U susednoj Ivanjici reka Moravica bila je na istorijskom maksimumu, a bujica je nosila sve pred sobom. U kratkom roku se moralo delovati kako bi se građani obavestili da napuste domove. Bujica je odnela čitave delove puteva, a stvorila su se i brojna nova klizišta.

"Rasporedili smo mašine na vodotokove na vodotokove drugog reda gde smo očekivali da će biti nekih problema. Ali ovo sa Moravicom nismo mogli da očekujemo, druga stvar ima jedno na par putnih pravac opštinskih gde su cela brda sišla na put. To su stvari o kojima u datom momentu stvarno je nemoguće regaovati, jedini spas je evakuacija i da ne dođe do smrtnog ishoda. Hvala Bogu u celoj ovoj katastrofi koja nas je zadesila nismo imali nijednu ljudsku žrtvu", rekao je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Kada će i da li će sirene upozoravati građane na opasnost od poplava, ostaje da se vidi nakon pune primene novog zakona u praksi.

U obaveštavanju javnosti o opasnim pojavama imaju ulogu i sami meštani ugroženih područja, koji upozoravaju nadležne snimcima na društvenim mrežama. I RTS-u je ustupljen snimak trenutka dramatičnog obrušavanja čitavog brda na jednom od puteva u ivanjičkom kraju.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара