Sanacija štete od poplava – ko ima pravo na pomoć države i kada počinju prijave

Posle poplava vanredna situacija i dalje je na snazi u 20 gradova i opština. Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković kaže za RTS da će se ukupna šteta znati tek za desetak dana kada se voda potpuno povuče i komisije na lokalu procene kompletnu štetu. Poručuje da od sutra građani već mogu da počnu sa prijavama štete na svojim objektima.

Sandra Nedeljković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da su komisije na terenu i da se radi preliminarna procena štete.

"Vlada Republike Srbije sutra će proglasiti i elementarnu nepogodu za sve ove lokalne samouprave koje su u vanrednoj situaciji. Od sutra građani već mogu da počnu sa prijavama štete na svojim objektima", ističe Nedeljkovićeva.

Kada je reč o pomoći države, objašnjava Nedeljkovićeva, nju dobijaju oni građani koji imaju oštećenja na stambenim objektima koji su njihovi primarni objekti za življenje, čiji su vlasnici i koje koriste svakodnevno za život.

Naglasila je da se radi o principu saolidarnosti.

"Svim građanima koji nemaju osnovne uslove za život, a to je krov nad glavom, država pomaže da se što pre vrate u normalan život", dodala je Nedeljkovićeva.

Na pitanje koliko brzo može da počne isplata pomoći, kaže da je će to najbrže biti za tri nedelje.

Objasnila je da postoji šest kategorija – od prve do pete kategorije su oštećenja, a šesta kategorija su porušeni objekti.

"Od 2016. godine smo imali svega desetinu porušenih objekata, a imali smo oko 6.000 domaćinstava koji su bili oštećeni i koje smo do sada isplatili", dodala je Nedeljkovićeva.

Kada je reč o nadoknadi za poljoprivredno zemljište, na tu pomoć mogu da računaju samo oni čija su zemljišta osigurana.

"Kancelarija ne pruža pomoć poljoprivrednim gazdinstvima za sve one segmente koji su mogli biti predet osiguranja. Zakon je to utvrdio iz razloga što država daje i do 70 odsto subvencija za osiguranje na poljoprivrenim usevima", rekla je Nedeljkovićeva.

Samo ono što ne može biti predmet osiguranja, što osiguravajuće kuće ne osiguravaju kada je reč o poljoprivredi, Kancelarija pruža pomoć.

Naglasila je da odbrana od poplava jako puno košta i da se ne može sve uraditi brzo.

"Za infrastrukturne projekte je potrebno vreme. Uradili smo studije za odbranu od velikih voda opština i gradova u slivu Kolubare i studija je pokazala da je potrebno 200 miliona evra da se urade preventivni radovi i za to je potrebno 20 godina. Ne samo veliki novac nego je potrebno i vreme da se isprojektuje, izvedu radovi i obezbede finansijska sredstva", zaključila je Nedeljkovićeva.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">