U kojoj zemlji regiona je evroentuzijazam na najnižem nivou

Najnovije istraživanje javnog mnjenja "Balkan barometar" koje je sproveo Regionalni savet za saradnju, neposredno pre i tokom pandemije kovida 19, pokazuje da je podrška članstvu u EU ubedljivo najmanja u Srbiji u poređenju sa ostalim zemljama regiona.

Nezaposlenost i ekonomski razvoj su najveći problemi u očima većine građana Zapadnog Balkana, a kao bitne probleme građani izdvajaju korupciju, odliv mozgova i emigraciju.

Broj ispitanika koji su spremni da razmotre odlazak u inostranstvo u porastu je u svim zemljama regiona, navodi se u istraživanju koje je u Briselu predstavio Regionalni savet za saradnju.

Ogromna većina ispitanika smatra da epidemija korona virusa predstavlja ozbiljnu pretnju za svetsku, ali i za domaće ekomomije, iako samo jedna trećina strahuje da je ugroženo njihovo radno mesto.

Prema nalazima Balkan barometra, Srbija je najevroskeptičnija zemlja Zapadnog Balkana.

"Srbija je i dalje jedina ekonomija u regionu u kojoj članstvo u EU podržava manje od jedne trećine svih ispitanika. Oni koji su za i protiv podeljeni su gotovo ravnomerno (26 odsto za i 24 protiv članstva, dok 44 odsto ispitanika smatra da članstvo u EU nije "ni dobra ni loša stvar".

Građani Srbije ubedljivo su najpesimističniji u regionu i u pogledu datuma prijema u EU. Četrdeset šest odsto ispitanika misli da Srbija nikada neće biti članica EU, (regionalni prosek je 26 odsto), 11 odsto ispitanika veruje da će se to dogoditi do 2025 godine, a 31 odsto navodi 2030 godinu kao realni rok za članstvo.

Među mladima raste podrška članstvu

Podrška članstvu u EU na nivou regiona i regionalnoj saradnji generalno je u porastu u prethodnom periodu, posebno među mladima.

Prema nalazima Balkan barometra, 59 odsto građana regiona pozitivno gleda na članstvo u EU, s tim što je taj procenat ubedljivo najveći u Albaniji (87 odsto) i tzv. Kosovu (75 odsto).

Stepen zadovoljsta ekonomskom situacijom kod građana regiona je u porastu, iako je na nivou regiona i dalje više onih koji negativno ocenjuju svoj položaj (56 odsto) u odnosu na one koji ga vide pozitivno (44 odsto).

Poslovna zajednica je pozitivnija – 65 odsto ispitanika svoju situaciju ocenjuje kao povoljnu, navodeći rast aktivnosti, profita i izvoza.

Odliv mozgova, odnosno odlazak u inostranstvo obrazovane populacije izbio je na četvrto mesto najvažnijih problema u očima građana Balkana. "Zapanjujućih 71 odsto mladih Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku na rad u inostranstvo, a još 10 odsto njih razmatra takvu mogućnost", navodi se u istraživanju "Balkan barometra" za 2020 godinu.

Nalazi istraživanja o percepcijama kovida 19 pokazuju da su građani podržali mere preduzete za suzbijanje širenja koronavirusa.

Osamdeset tri odsto ispitanika na Zapadnom Balkanu zalagalo se za obaveznu karantin za potencijalno inficirane. Uvođenje ograničenja i zabrane putovanja, kao i obavezna samoizolacija takođe imaju visoku podrsku građana Zapadnog Balkana (79 odsto).

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије