Potvrđena razmena Rusije i Srbije – stranica Miroslavljevog jevanđelja za sedam Rerihovih slika

Ruska duma ratifikovala je sporazum sa Srbijom, prema kojem će biti omogućeno vraćanje 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju, u zamenu za sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, prenosi agencija "Tas".

Prema odredbama sporazuma, Rusija će vratiti Srbiji list Miroslavljevog jevanđelja koji je prenet u Rusku narodnu biblioteku 1883. godine, u okviru kolekcije episkopa Porfirija Uspenskog.

Srbija će zauzvrat u Rusiju vratiti sedam slika Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji.

Sporazum je postignut tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Sudbina Rerihovih slika bila nepoznata do 2017. 

Miroslavljevo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije Uspenski otkrio je rukopis u manastiru Hilandar. Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Agencija Tas navodi da je sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik te agencije otkrio platna u Narodnom muzeju u Beogradu.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom delu.

Izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je vraćanje eksponata u Rusiju, prenosi Tas.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво