Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

Porodica i prijatelji reditelja Igora Vuka Torbice saopštili su je da poznati reditelj preminuo juče u Rovinju.

„Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju“, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja.

„'Hinkeman', 'Carstvo mraka', 'Mizantrop', 'Tartif', 'Tit Andronik', 'Bakhe', 'Krvave svadbe', neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, dodaje se u saopštenju.

Vreme i mesto sahrane Torbice biće naknadno objavljeni.

Igor Vuk Torbica je rođen u Drvaru 1987. godine.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade "Hugo Klajn".

Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava "Pokojnik" dobila je glavnu nagradu festivala "Studio fest" i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Režirao je "Carstvo mraka" Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), "Razbijeni vrč" Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog "Don Žuana" (Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina), "Hinkemana" Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), "Priče iz Bečke šume" Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište "Gavela").

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica dobija nagradu "Ardalion" za najbolju režiju za "Hinkemana", koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za postavku istog komada nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.

"Hinkeman" je ovenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri priznanja žirija.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 18. jun 2020, 11:39) - dr Dragana Čolić Biljanovski,red.prof. FDU [neregistrovani]

Igor Vuk torbica, pozorišni reditelj

Iznenada nas je napustio Igor Vuk Torbica. Tako neoćekivano i "ostalo je samo ćutanje". Jedan od nauspešnijih reditelja u našem regionu. Bog ga je darivao lepotom, dobrotom, talentom...za tako kratko mnogo je uradio... Na festivalu "Nušićevi Dani" u Smederevu predstava "Pokojnik" proglašena je najboljom predstavom i osvojila statuetu "Branislav Nušić". Saućešće porodici, a nama koji smo sarađivali s njim i voleli ga, ostaje večno sećanje i zapitanost: ZAŠTO ?

(četvrtak, 18. jun 2020, 11:20) - GD [neregistrovani]

Tragedija

Zalosna vest. Mlad covek i nema ga vise. Velika tuga za njegovu familiju i sire.

(četvrtak, 18. jun 2020, 10:56) - Goran [neregistrovani]

večna tuga

Prosto je neopisivo koliko je tužno što nas je napustio onaj ko je mogao još toliko toga da nam da. Ostavio nam je najtužniji scenario u svojoj poslednjoj predstavi.

(četvrtak, 18. jun 2020, 10:14) - горица [neregistrovani]

ох, боже

како, зашто?

(četvrtak, 18. jun 2020, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Mlad covek

Tuga velika ,saucesce porodici na ovoj velikoj tregediji i bolu,nema gorek neko od smrti mladog coveka..,neka ga Gospog Bog primi u njegovom svetu i carstvu,laka mu crna zemlja.

(četvrtak, 18. jun 2020, 07:44) - samuilo samaricanin [neregistrovani]

Duboko dodirnut i preispoljeno uzrujan...

Žalosno.
Izvrstan talenat.
Šokirajuća vest o odlasku nekog tako mladog, nekog ko je još imao tako puno toga da pruži...
Zbogom, još i s Bogom, koji uzima k sebi najlepše, i nabolje od nas...

(četvrtak, 18. jun 2020, 07:10) - anonymous [neregistrovani]

Tuzno.....

Tuzno da tuznije ne moze biti. Tako mlad, uspesan a toliko nesrecan. Bog uzima najbolje. Pocivaj u miru.

(četvrtak, 18. jun 2020, 01:49) - anonymous [neregistrovani]

Уметник

Мало је људи данас који могу да својим радом у човеку пробуде најснажнија осећања. Игор је био један од таквих. За љубитеље позоришта,име Игор Вук Торбица на плакату значило је их у сали чека право позориште,оно које не дозвољава да након представе будеш онај који си био и пре ње. Надам се да негде горе нас сад гледа и види колико жалимо за њим и волимо га због свега оног што је позоришту и нама дао.