Predstavljeno novo oklopno vozilo kojem ni mine ne mogu ništa

Karakteristike novog oklopnog borbenbog vozila M-20 MRAP 6x6 prikazane su u pogonu preduzeća "Zastava TERVO" iz Kragujevca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Reč je o vozilu čija je namena bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.

Prezentaciji novog vozila prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministar Vulin je istakao da je srednjoročni cilj srpske vojske da se nijedan vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom.

"Za nas je ogroman iskorak da imamo novo vozilo, koje je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina. Malo je zemalja u svetu koje su u stanju da naprave ovakvo vozilo, ima ih desetak", rekao je Vulin.

Naglasio je da je posebno ponosan jer je novo vozilo produkt srpske pameti srpskih inženjera, te da je za vojsku velika stvar kada je u stanju da se oprema i naoružava iz domaćih sredstava, od domaćeg znanja i pameti.

Modularno vozilo za različite namene 

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da vozilo M-20 6x6 predstavlja ključni faktor za obezbeđenje zaštićene mobilnosti pešadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dve familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje. Prva familija je već poznata, to su "Lazar" i "Miloš".

Zbog velikog unutrašnjeg prostora u vozilu, obezbeđen je vrlo visok komfor posade koja se u njemu prevozi, tri plus devet vojnika.

Vozilo ima karakteristike modularnosti koje će omogućiti da se preradi u različite namene, za prevoz teškog tereta, ranjenih...

"Moći će da nosi različite vrste naoružanja, a sa aspekta logistike bitno je da su ovo sve komponente koje se u najvećem broju proizvode u našoj zemlji", objašnjava Miloradović.

Kada je reč o borbenim karakteristikama ovog vozila, ima turelu 12,7 mm i otvore na bočnim stranama i krovu kao puškarnice za posadu koje se nalazi unutra i koje može da dejstvuje iz unutrašnjosti vozila, naglasio je poručnik Lazar Stojnić iz Sektora za klasično naoružanje Vojnotehničkog instituta, dodajući da je reč o kompletno oklopljenom vozilu koje pruža zaštitu posadi i koje sa donje strane ima protivminsku zaštitu.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво