Grad Beograd predlaže još olakšica za prvi stan, šta možete da očekujete

Odluka Narodne banke Srbije, kojom je ljudima koji kupuju prvi stan, smanjeno obavezno učešće za stambene kredite sa dvadeset na deset odsto, praktično znači da kupci prvog stana neće imati učešće pri kupovini stana jer njima PDV, odnosno porez koji iznosi 10 odsto vraća država, navodi za RTS zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Goran Vesić je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da je ova odluka usmerena na to da olakša građanima rešavanje stambenog pitanja putem kredita.

"Grad Beograd i Privredna komora Srbije zajedno su predložili olakšice Vladi Srbije kako bi se omogućilo građanima da lakše dođu do prvog stana i kako bi se pospešila prodaja stanova i pomogla stanogradnja odnosno građevinarstvo kao najvažnija industrijska grana", objašnjava Vesić.

Dodaje da su Vladi predložili još neke mere.

"Da se onaj deo koji se ne oporezuje prilikom kupovine prvog stana za koji postoji povraćaj PDV-a podigne sa 40 na 60 kvadrata, jer smatramo da je 60 kvadrata ipak neki minimum kada neko ima porodicu. Pored toga tražili smo da se bankama omogući da kreditiraju stambenu izgradnju već sa 50 odsto izgrađenosti umesto sa 80 odsto, kako je sada jer bi onda lakše i brže ljudi dobijali kredite", objašnjava zamenik gradonačelnika.

Dodaje, da su Grad Beograd i Privredna komora Srbije, pre nego što su uputili ovaj predlog, održali sastanke sa najvećim investitorima koji ulažu u stambenu gradnju u Beogradu, kao i sa bankama.

"Grad Beograd je do 31. maja izdao građevinske i lokacijske dozvole za skoro 550.000 kvadrata. Sada je najvažnije da se ljudima koji kupuju prvi stan, koji su na početku radne karijere i stvaraju porodice omogući da lakše dođu do prvog stana. Njima će to pomoći i pri njihovoj odluci da ostanu u svojoj zemlji", objašnjava Vesić.

Kada će građani Grocke dobiti vodu

Gostujući u Beogradskoj hronici, gradonačelnik se osvrnuo i na problem vodosnadbevanja u Grockoj i poručio da se zbog toga radi regionalni vodovod Makiš-Mladenovac

Ističe da će taj magistralni vodovod omogućiti gradsku vodu za Grocku i Vrčin do februara 2022. godine, dok će radovi za naselja Lončari i Pudarci biti završeni do marta 2023. godine.

"Kada je u pitanju Ritopek, projekat će biti završen do kraja ove godine. Odmah zatim ide tender koji će biti raspisan početkom godine, najkasnije 1. maja će izvođač ući na posao, a šest meseci je rok da se završi posao, tako da će delovi starog i novog Ritopeka dobiti vodu do novembra 2021. godine", objašnjava Vesić.

Govoreći o projektu Makiš-Mladenovac navodi da gradsku vodu iz Makiša treba transportovati do Mladenovca.

"Što se tiče samog projekta Makiš-Mladenovac, mi smo objavili nabavku za projektovanje odvojaka za Grocku i Vrčin. Očekujemo da ćemo ugovor imati sredinom septembra, rok je šest meseci za projektovanje. Ukupna vrednost je 12 miliona evra. Očekujemo da ćemo početkom februara 2022. obezbediti gradsku vodu za Grocku i Vrčin", objašnjava zamenik gradonačelnika.

Dodaje da će se raditi i odvojci za Umčare i Pudarce.

"1. jula ćemo pustiti tender za projektovanje odvojaka za Umčare i Pudarce. To će trajati devet meseci. Onda ide izvođenje radova. Do marta 2023. ćemo pokriti vodom taj južni deo Grocke", navodi Vesić.

Žalbe za upis u vrtiće do 18. juna

Govoreći o listama za upis u vrtiće naveo je da se roditelji mogu žaliti do 18. juna i izrazio očekivanje da će za dve godine biti ostvaren cilj - da nema liste za čekanje za upis dece u beogradske vrtiće.

Najavio je da kreće izgradnja sedam vrtića u Beogradu za ukupno 1.360 dece. 

"Za dva dana počinje izgradnja vrtića na Bežanijskoj kosi, koji će biti završen do aprila 2021. U julu počinje izgradnja vrtića u Novogradskoj u Zemunu, dok u narednim mesecima počinje uzgradnja takvog objekta u Bloku 62 na Novom Beogradu, a do kraja godine izgradnja odbaništa u naselju Sunčani breg. Takođe će se graditi i vrtić za Sigurnu kuću. Grad će kupiti objekat za obdanište u Vodovodskoj na Čukarici i završava se projektovanje vrtića u Sremčici", naveo je zamenik gradonačelnika.

Osvrćući se na povećan broj obolelih u prestonici, gost Beogradske hronike je naveo da je broj građana obolelih od kovida 19 danas u padau, ali da građani treba da slušaju epidemiologe, održavaju socijalnu distancu i na taj način čuvaju i sebe i druge.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво