U Beogradu održan ekološki protest ispred zgrade Vlade

Ispred Vlade Srbije održan je protest ekologa - Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja. Traže da se spreči gradnja minihidroelektrana koje ugrožavaju prirodu i da se smanji zagađenje vazduha.

Predstavnici ekoloških udruženja iz cele zemlje, profesori Beogradskog univerziteta i naučnici traže da se više koristi geotermalna i solarna energija i energija vetra i zabrani gradnja u zaštićenim područjima.

"Na našim plećima teret ove generacije je pitanje ekologije i pitanje zaštite životne sredine", kaže Iva Marković iz organizacije "Pravo na vodu".

Oliver Ilić iz organizacije "Savski nasip" naveo je da se bore da sačuvaju vodoizvorište "Savski nasip" koji od poplava brani najmnogoljudniju opštinu u Srbiji.

Do sada imamo izgrađenih 120 minihidroelektrana, a planirano je 856.

"Ako bi napravili 856 objekata imali bi dva do tri procenta energije na godišnjem nivou al bi to značilo da bismo zacevili preko 2.200 kilometara vodotokova i da smo devastirali sve vredne brdskoplaninske akvatične ekosisteme", rekao je profesor Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta.

Svi veliki gradovi imaju zagađen vazduh, a Beograd je bio i među najzagađenijim gradovima na svetu.

"Imamo mi neki monitoring koji je opšti pokazatelj zagađenja vazduha - sadržaj čestica i sadržaj nekih gasova, ali ne merimo brojne toksične supstance", navela je Dragana Đorđević, rukovodilac Centra za inžinjering životne sredine.

"Zagađenje vazduha i klimatske promene dolaze iz istog odžaka, odnosno zagađujuće materije i ugljendioksid koji je glavni kontributor promene klime dolazi uglavnom iz termoelektrana i procesa sagorevanja fosilnih goriva", istakao je Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Zakon koji predviđa zabranu izgradnje minihidroelektrana upućen je Vladi.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара