Virtuelna realnost, eZdravstvo, automatizacija - otvorene tri nove laboratorije Inovacionog centra ETF-a

Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu predstavio je rad novih laboratorija za virtuelnu realnost, eZdravstvo i biomedicinsko inženjerstvo, kao i industrijsku automatizaciju i upravljanje procesima.

Otvaranju laboratorija prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, saopšteno je iz tog centra.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima omogućila je nabavku opreme u vrednosti od 668.000 evra iz kredita Evropske investicione banke i Banke za razvoj Saveta Evrope.

Korišćenje dobijene opreme u novim Laboratorijama će omogućiti pokretanje novih naučnih istraživanja i projekata koji se baziraju na virtuelnoj realnosti, veštačkoj inteligenciji, biomedicinskom inženjerstvu, industrijskoj automatizaciji i drugim modernim tehnologijama.

"Inovacioni centar je osnovan pre 14 godina kao centar koji spaja nauku, privredu i edukaciju, a oprema koju smo dobili će nam omogućiti da još više unapredimo naš rad. Imamo vredne i talentovane istraživače i studente. Neki od njih će sutra voditi uspešne komapnije, sarađivati sa vodećim svetskim univerzitetima, a od danas će moći da se dodatno usavršavaju i razvijaju u okviru naših laboratorija. Laboratorije su njima na raspolaganju i koristiće se za razvoj nauke, naučna istraživanja i studije, saradnju sa industrijom, kao i za edukaciju", izjavio je Ilija Radovanović, predstavnik Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Tokom otvaranja predstavljeni su novi senzorski sistemi za analizu kretanja, praćenje pokreta očiju, moždane i mišićne aktivnosti, vitalnih znakova.

Pored toga, predstavljeno je i kretanje u virtuelnom 3D svetu na primeru zgrade Elektrotehničkog fakulteta, kao i najnoviji rezultati u oblasti industrijske automatizacije.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво