Zahtev za izručenje nacista

Srbija bi trebalo što pre da zahteva izručenje nacističkih zločinaca jer je reč o starim ljudima koji možda ne dožive suđenje, upozorava direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof. Najveće šanse da Amerika deportuje Petera Egnera.

Direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu dr Efraim Zurof pozvao je Vladu Srbije da u što kraćem roku uputi zahteve Austriji, SAD i Mađarskoj za izručenje ratnih nacističkih zločinaca Milivoja Ašnera, Petera Egnera i Šandora Kepira.

"Zahtev za ekstradiciju Ašnera mogla bi da podnese i Hrvatska jer je on tokom Drugog svetskog rata bio šef policije u Slavonskoj Požegi, ali bi molba Srbije svakako ubrzala taj proces. A vreme ističe, pošto se radi o starim ljudima koji bi mogli da umru pre nego što izađu pred lice pravde", dodao je poslednji lovac na naciste na konferenciji za novinare u Novom Sadu, tokom međunarodnog seminara o holokaustu.

Prema Zurofovom mišljenju, Egner bi mogao vrlo brzo da bude deportovan u Srbiju, pošto vlasti u SAD žele da se reše ratnih zločinaca sa svoje teritorije, ali je situacija sa drugom dvojicom znatno složenija.

"U Mađarskoj nema političke volje da se sudi Kepiru, jednom od učesnika zloglasne racije u Novom Sadu u januaru 1942. godine, a kao izgovor je navedeno da ne može da se nađe originalna presuda tom bivšem žandarmerijskom kapetanu izrečena povodom istog zločina dve godine kasnije. Mada im je taj dokument dostavljen iz Arhiva u Beogradu, proces još nije počeo", rekao je Zurof.

Slična "igra" vodi se i u Austriji, za koju je rekao da je oduvek bila "raj za naciste".

"Ašner je proglašen umobolnim, a zvanični Beč odbija da strani stručnjaci provere da li je to tačno ili ne. Insistiranje Srbije da se on izruči možda bi navela novu austrijsku vladu da promeni stav", istakao je gost iz Jerusalima.

Predavanja o holokaustu 

Zurof je, povodom trodnevnog skupa posvećenog holokaustu, ukazao da u Srbiji postoji veliki broj istoričara koji istražuju genocid i holokaust, ali da nema nijednog vrhunskog stručnjaka na tu temu među predavačima u osnovnim i srednjim školama.

"Naše insistiranje da se o holokaustu drže predavanja o zločinu nad Jevrejima i to ne samo 27. januara kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust, moglo bi da bude podsticaj i za dublja istraživanja i širenje saznanja o stradanjima Srba u Drugom svetskom ratu", rekao je Zurof.

Zurof je, u tom kontekstu, istakao da je u najvećem ratnom vihoru na prostoru bivše Jugoslavije ubijeno više Srba nego Jevreja, uz opasku da bi stratišta, kao što su "Sajam" u Beogradu, logor u Jasenovcu i Donja Gradina u Republici Srpskoj trebalo da postanu uređena, trajna svedočanstva nemile prošlosti.

"Negiranje da je holokausta uopšte bilo jeste najdrastičniji vid antisemitizma, koji se ponajviše ispoljava u arapskom svetu. Pravo Izraela je ne samo da se brani od nuklearnih pretnji Irana, već i da se bori protiv stalne antisemitske propagande", zaključo je Zurof, koji je pre dva dana primio Povelju počasnog građanina Novog Sada upravo zbog insistiranja da Kepir odgovora za svoje zločine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи