Izvršeno gađanje tempirnom municijom u okviru ispitivanja protivavionskog topa L-70 Bofors

Na poligonu "Miokovci" kod Čačka izvršeno je verifikaciono ispitivanje prototipa iz faze 2 usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors. Gađanje je izvršeno na delu poligona koji se odnosi na gađanje tempirnom municijom ciljeva na zemlji. Gađanju je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je, kako se navodi u saopštenju, da je "PASARS" jedan od prvih složenih borbenih sistema koji se razvijaju za potrebe Vojske Srbije, a na koji se primenjuje princip spiralnog razvoja.

"To znači da, kada je sistem takvog nivoa složenosti da ima veći broj podsistema kojim se on modernizuje i koji nisu na istom nivou tehnološkog razvoja i ne završavaju se opitovanja istovremeno, praktikuje se da se ono što donosi osnovno poboljšanje za Vojsku Srbije ispita, uvede u naoružanje i uđe u upotrebu, a da se onda naknadno, kako se koji podsistemi verifikuju, dograđuje ta prethodna verzija", istakao je pomoćnik ministra Miloradović.

Prema njegovim rečima, sistem "PASARS" uveden je u naoružanje prošle godine posle rigoroznih ispitivanja i u okviru nulte serije završava se proizvodnja prve baterija ovog sistema.

"Sada radimo na ispitivanju prototipa ovog PA sistema iz faze dva, što podrazumeva verifikaciju još četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi "PASARS"-i, uključujući i one iz nulte serije. Ispitujemo novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača odnosno za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan, kojim će značajno da se unapredi sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije", naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.

Na poligonu u „Miokovcima", kako je istakao, izvršeno je gađanje kojim se opituje ta vrste municije i „svi su mogli na meti da se uvere u to kakva je njena efikasnost".

"Reč je o novom prefragmentiranom projektilu koji osim standardne košuljice ima još i tungstenske kuglice, vrlo velike mogućnosti penetracije, a i ima i novi tip upaljača kojim od podsistema za elektronsko tempiranje, ugrađenim na vozilu, dobija radio-komandu kada će eksplodirati. Time se postiže da svi projektili eksplodiraju u vazduhu iznad i ispred odgovarajućeg cilja, čime se dejstvo multiplikuje i efekti na cilju su znatno veći", istakao je pomoćnik ministra Miloradović dodajući da će se time efikasnost jedinica Vojske Srbije opremljenih ovim protivavionskom sistemom značajno povećati, kako pri dejstvu po ciljevima u vazduhu tako i pri dejstvu po ciljevima na zemlji - pešadiji, lakim vozilima, i drugim neoklopljenim ciljevima.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse ističe da je radio-predajnik postavljen na vozilu i da je povezan odgovarajućom elektronikom sa sistemom za upravljanje vatrom na tom oruđu.

"Ovakva vrsta municije je sada 'trend' u svetu, sa njome se opremaju i oruđa koja dejstvuju sa srednjokalibarskom i krupnokalibarskom municijom i ovakvom vrstom projektila i sistemom za tempiranje će biti opremljeni i naši topovi 30mm, 40mm, ali i tenkovski topovi 125mm",  poručio je Miloradović. 

Rukovodilac projekta na modernizaciji protivavionskog sistema Bofors kapetan Aleksandar Stanojević ističe da je taj sistem važan za Vojsku Srbije iz razloga što je top Bofors nekada bio vučna varijanta, a sada je samohodna varijanta, kao i da su sva ispitivanja prošla bez problema.

"Imali smo priliku da prisustvujemo verifikacionim ispitivanjima novih komponenti i podsistema koji su ugrađeni u prototip 2 modernizovanog PA topa 40 mm Bofors. To su termovizijski nišan, podsistem za gađanje tempirnom municijom, novi elektro agregat, kao i podsistem za vizuelizaciju vozača sa kamerama za dnevnu i noćnu vožnju", naglasio je kapetan Stanojević.

Gađanju su prisustvovali i načelnik Operativne uprave Generalštaba general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво