Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova.

"To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka "Tražim pomilovanje", a u trećem izbor iz poezije", rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor Radivoje Stojković.

Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete Srbije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će to rešenje i najverovatnije i biti. 

"Da se zadrži ceo opus pesnikinjin kako je i bio, a onda pesnici kao što su i Pekić, Raičković i Lalić kao jedna nova antologija uđu, kao antologija savremene srpske poezije u jednom novom terminu, i da ne remeti ostale stvari", rekao je Šarčević. 

Sednica je održana nakon reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u "okvir epohe".

Zamenica direktora Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja Dejana Milijić Subić pojasnila je da je nešto moralo da izaće iz programa da bi se ostavilo mesta za analozu.

"Imali smo priliku da razgovaramo o tome da li će u programu biti Popa, Miljković, Raičković, sa nešto većim izborom pesama, Ivan V. Lalić koji se do sada nije našao, i naravno u tom korpusu i Desanka Maksimović. Nešto od toga je moralo da izađe iz programa da bi se ostavilo dovoljno mesta za analizu. Desanka je vrlo svesno izabrana, zato što su učenici za razliku od ostalih pesnika, za razliku od pesnika koje sam pobrojala, sukcesivno obrađuje u osnovnoj školi", rekla je Dejana Milijić Subić.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво