Ko su najveći zagađivači, a ko zaštitnici životne sredine

U akciji "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine", koju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine, proglašeni su dobitnici "Crni" i "Zeleni list" za 2020. godinu.

"Crni list" pripao je Opštini Bačka Topola za veliku količinu otpadnih voda, klaničnog otpada  i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje, dok je "Zeleni list" dobilo nekoliko udruženja i pojedinaca.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja "Zeleni list" su: Nikola Popović, student, prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu za aktivno učešće u brojnim ekološkim akcijama, "Eko kurir", udruženje za dostavljanje pošiljki iz Novog Sada za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, Dejan Milošević, urednik portala Prvi prvi na skali iz Kragujevca za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije.

Među dobitnicima "Zelenog lista" su i udruženja - "Sačuvajmo naš parkić", "Za zaštitu ustavnosti i zakonitosti" iz Beograda, za višemesečnu istrajnu borbu za opstanak zelene površine na Banovom brdu.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu iz Beograda dobio je "Zeleni list" za promovisanje vladavine prava u oblasti životne sredine, Marina Drndarski, nastavnica biologije u osnovnoj školi "Drinka Pavlović" iz Beograda za vrhunske rezultate u obrazovanju mladih ekologa, Ekološki pokret iz Odžaka i organizacija "Da sačuvamo Vojvodinu" iz Tovariševa za ostvarenu promenu sudske prakse u oblasti zaštite životne sredine.

Dobitnik "Zelenog lista" je i Dragan Gmizić, novinar iz Novog Sada za hrabre dokumentarne filmove o problemima u životnoj sredini, Milja Vuković, administrator fejsbuk stranica "Divlji Beograd" i "Za manje smeća i više sreće" iz Beograda za aktivno promovisanje važnosti životne sredine u novim medijima.

"Crni list" za Opštinu Bačka Topola

Opština Bačka Topola dobila je "Crni list", zbog, kako se navodi u saopštenju, velike količinu otpadnih voda, klaničnog otpada i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje.

"Koje proizvode industrija mesa, klanica živine i fabrika za preradu klaničkog otpada u Bačkoj Topoli, što je dovelo do zagađenosti vode, vazduha i celokupne životne sredine u ovoj opšini. Zbog velike količine otpada Krivaja je postala mrtva reka i najveća površinska kanalizacija Bačke, ugrožavajući zdravlje stanovnika, ne samo Bačke Topole, nego i Bajše, malog Iđoša, Feketića, Srbobrana i Lovćenca", dodaje se u saopštenju.

Cilj akcije "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine", je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.  

Priznanja će biti uručena u četvrtak 11. juna na svečanosti u Sremskim Karlovcima.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво