Kad "Stefan Nemanja" stiže u Srbiju

Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, kaže za RTS da je zgrada Železničke stanice vraćena u originalno stanje i najavljuje da će Savski trg u potpunosti biti kompletiran do 20. ili možda do 25. septembra.

Nastavljaju se radovi na Savskom trgu. Tramvaji su već krenuli iz Nemanjine ka Karađorđevoj ulici, popločava se prostor ispred Glavne železničke stanice.

Marko Stojčić je, gostujući u Beogradskoj hronici, naveo da je zgrada Železničke stanice vraćena u originalno stanje, ali da je dodata rasveta.

"Mnogo smo se potrudili oko terase. Na najvećem trgu u Srbiji imaćemo više stvari, a najznačajnija koja će dominirati trgom, pored spomenika Stefanu Nemanji, jeste zgrada bivše Železničke stanice. Vodili smo mnogo računa o tome da Železnička stanica ostane najupečatljiviji deo trga i uspeli smo u tome", naglasio je Stojčić.

Najavljuje da će Savski trg, koji će biti najveći u Srbiji, u potpunosti biti kompletiran do 20. ili možda do 25. septembra.

U toku leta će, pre završetka trga, biti gotov saobraćajni pravac od Nemanjine ka Savskoj.

Gradski urbanista kaže da je vlada odlučila da Muzej Nikole Tesle bude preseljen u zgradu stare Železničke stanice.

"Zbog sve ove situacije nismo uspeli to da razjasnimo, ali ponašamo se kao da će to biti tako. Siguran sam da će to biti jedna sjajna postavka", ističe Stojčić.

"Nadamo se da spomenik kreće iz Rusije krajem juna"

Što se tiče spomenika Stefanu Nemanji, on je još u Rusiji, gde je i dalje raširena epidemija.

"Nadamo se da će se do kraja meseca stvoriti uslovi da konvoj krene iz Rusije. Ekipu koja treba da izvrši montažu čine ljudi iz više zemalja. Oni svi zajedno treba da dođu. Njihov rok je 45 dana da montiraju spomenik, što znači da ako dođu do kraja juna, imamo jul i avgust za radove i onda ostaju tri do četiri nedelje za završne radove koji ne mogu da se izvode dok se ne postavi spomenik", kaže Stojčić.

Govoreći o radovima na projektu četiri bulevara, Stojčić kaže da će u nedelju biti gotovi radovi na započetoj deonici, a da od ponedeljka ujutro saobraćaj kreće normalno.

"Kako krene opadanje intenziteta saobraćaja početkom jula, otvorićemo sledeću deonicu od raskrsnice sa Francuskom do Kalemegdana", najavio je gradski urbanista.