Zaštita dece od nasilja tiče se celog društva

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja predstavljena je Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020-2023. godine.

Tim povodom premijerka Ana Brnabić poručila je  da je tema zaštite dece od nasilja i njegova prevencija jedna od najvažnijih za društvo i ona se ne tiče samo institucija, već celog društva.

Kako je navela, osnovni princip Strategije je Konvencija UN o pravima deteta, a taj strateški dokument, osim što je najvažniji za društvo i investicija u njega, važan je i za evrointegracije Srbije o čemu se govori u poglavlju 23 u pregovorima o članstvu u EU.

"Nasilje rađa nasilje i ukoliko danas ne uspemo da suzbijemo i preveniramo nasilje, ta deca će se sutra pretvarati u nasilnike", kazala je Brnabićeva i istakla da Vlada Srbije želi da prekine tu spiralu nasilja.

"Ako je ne prekinemo, mislim da će ona sve više rasti i širiti se i to smo viđali i u naprednijim i bogatijim društvima od našeg i zato je važno da sistemski pristupimo ovom problemu", istakla je Brnabićeva.

Podsetila je da se Vlada ovim pitanjem bavila sistemski, a ne stihijski i u tom smislu navela da je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji predviđa posebnu proceduru za decu kao posebno ranjivu kategoriju.

Od početka primene tog zakona, 1. juna, 2017. godine, registrovano je 141.529 slučajeva, za 50.127 usvojeni su predlozi hitnih mera, a izrađeno je 42.246 individualnih planova za žrtve, kazala je Brnabić i dodala da je za 1.715 dece nadležni organi utvrdili da su žrtve i da je u tim slučajevima usvojena hitna produžena mera zaštite te dece.

Takođe, kako je navela, usvojen je i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći gde su takođe deca okarakterisana kao posebno ranjiva kategorija, a u decembru 2019. godine oformljena je Radna grupa za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama koja je i insistirala da se završi rad i usvoji Strategija.

Zaštita dece jedan od prioriteta nacionalne politike 

Predsednica Narodne skupštine i Odbora za prava deteta Maja Gojković kaže da sprečavanje i suzbijanje nasilja i zaštita dece moraju biti i jesu jedan od glavnih ciljeva nacionalne politike.

Ona je rekla i da ćemo samo udruženi i istrajni u ostvarenju tog cilja uspeti da stvorimo i sačuvamo sigurno okruženje za decu, u kome će moći da bezbrižno rastu i stasavaju, izražavaju različitosti i razvijaju svoje potencijale.

Dobro je, dodala je, što je Strategija usvojena a sada je zadatak njena puna primena kako bi svako dete u Srbiji bilo zaštićeno od nasilja.

"Strašno je kada se samo i reč nasilje povezuje sa detetom u bilo kom smislu. Ipak, tužna je činjenica da se deca suočavaju sa nasiljem u svom porodičnom okruženju, školi, institucijama za decu bez roditeljskog staranja i decu sa invaliditetom...", rekla je Gojković. 

Ističe je da je potrebno da budemo delotvorniji u prepoznavanju nasilja i da kada se nasilje desi umemo na najdelotvorniji način da otklonimo štetne posledice, ili da ih, kako kaže, bar učinimo manje strašnim, a počinioce kazniti u skladu sa zakonom.

Strategija nam pruža odgovore na upravo ova pitanja, a njena primena biće orijentir i vodič ka društvu bez nasilja", rekla je Gojković. Napomenula je i da imajući u vidu neretke pojave vršnjačkog nasilja deca moraju da znaju šta je nasilničko ponašanje, da budu svesni svoje odgovornosti i posledica, koje mogu da budu tragične.

Naglašava da je neophodna i koordinacija svih institucija - u sektoru obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, policije i pravosuđa u prevenciji nasilja, i pružanja podrške deci koja trpe nasilje.

"Nasilje nastaje tamo gde postoji netolerancija, nerazumevanje, nedostatak empatije, a nestaje u procesu jačanja uzajamnog razumevanja, poverenja i saradnje", zaključila je Gojković. 

Đorđević: Nulta tolerancija za nasilje nad decom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da Strategija i Akcioni plan treba da dovedu do nulte tolerancije za nasilje nad decom.

Đorđević je kazao je da 21 odsto stanovništva Srbije čine deca i dodao da "ne možemo lagati i reći da nasilje ne postoji".

"Nasilje postoji, ali Vlada će se svakako boriti protiv toga i to ne samo Strategijom i akcionim planom već zajednički svi u društvu moramo da se borimo protiv toga i da iskorenimo takvu stvar", naglasio je Đorđević.

Upozorava da je to obaveza države i društva i zalog za budućnost.

"Ukoliko ne budemo iskorenili nasilje posledice mogu da budu dugoročne i odraziće se na naše društvo u budućnosti. Nemamo pravo da žmurimo, već čim primetimo bilo koje nasilje, moramo svi da reagujemo i sprečimo da se i dalje dešava", istakao je ministar.

Direktorka UNICEF-a Ređina de Dominićis pozdravila je donošenje Strategije posle sedam godina i navela da je ona važna jer je uključila sve vidove nasilja, i u porodici, školi, na internetu, i da je dobro što je u taj posao bilo uključeno i civilno društvo.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da predviđenim donošenjem novih zakona, kao i izmenama i dopunama postojećih, u narednom periodu pospešiće se zaštita dece od nasilja.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво