Svetski dan borbe protiv multiple skleroze

Svetski je dan borbe protiv multiple skleroze. Oboleli u Srbiji, njih oko devet hiljada, obeležavaju 30. maj pod sloganom "Ostanimo povezani". Ova bolest se najčešće javlja između 20-40 godina. Od ove godine na pozitivnoj listi lekova nalazi se i najsavremenija terapija.

Ova bolest javlja se upravo kod mladih, radno sposobnih ljudi i iako dolazi tiho često vrlo brzo napreduje. Nepredvidiva je i spada u neuromišićne autoimune degenerativne bolesti.

"Manifestecije bolesti su veoma različite od problema sa vidom, nesvestice, slabosti u rukama, nogama, trnjenja, dakle svaki simptom koji postoji u neurologiji može da se javi i kod multipla skleroze ali je važno naglasiti taj starosni uzrast kada se javlja a to je između 20-40 godine života", objasnila je načelnica na Klinici za neurologiju Jelena Drulović.

Od polovine juna počeće da sprovode nove terapijske strategije a lekari su posebno zadovoljni što je to sada mnogo veći broj qudi koji će moći da se leči ovim najnovijim terapijama.

"Izuzetno je značajno da je od 2005. do 2019. lečeno oko 1.100 pacijenata o trošku fonda, a za poslednjih godinu dana taj broj je povećan za oko 1.300 ljudi. Radi se o izuzetno skupim terapijama zbog čega i postoje  jasno definisani kriterijumi ko najpre treba da dobije i koju vrstu terapije. Imamo obećanje da će se ovaj broj iz godine u godinu povećavati i da će svi koji treba biti pokriveni ovom terapijom", naglasila je Jelena Drulović.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво