Brnabić: Vlada radi na tome da imamo više dece

Premijerka Ana Brnabić posetila je vrtić "Duga" u Svilojevu, koji je deo Predškolske ustanove "Pčelica" Apatin. Prvi put je posle 50 godina rekonstruisano i apatinsko brodogradilište koje je prošle godine privatizovano nakon niza neuspešnih pokušaja.

U rekonstrukciju vrtića je uloženo 16 miliona dinara, od čega je pet miliona dala Opština Apatin, a 11 miliona je iz programa mera populacione politike Vlade Srbije.

"Novca koji je uložen, nije najvažnija stvar. Ovde se vidi da je mnogo pažnje i ljubavi uloženo. Sve što mi radimo kao Vlada, radimo sa ciljem da imamo više dece, jer ako nemamo dece, džaba radimo, jer nema kome da ostane", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Istakla je da je fokus Vlade Srbije prethodnih godina bilo obrazovanje i predškolsko obrazovanje, koje bi, kako je rekla, trebalo da bude prioritet buduće vlade.

"Gledali smo da kontinuirano povećavamo plate, kako bi zaposleni u predškolskim ustanovama bili zadovoljni. Podigli smo plate za 44 odsto u poslednjih nekoliko godina, sa 40 i nešto hiljada dinara na 59.000 dinara", rekla je Brnabić.

Elektronski upis dostupan i za predškolske ustanove 

Premijerka je naglasila je da je posebna pažnja posvećena tome da zaposleni u predškolskim ustanovama koji imaju ugovore na određeno vreme dobiju ugovore za stalno.

"Od decembra prošle godine dozvolili smo za nekih 2.800 ljudi samo u predškolskim obrazovanju da dobiju ugovore za stalno", rekla je premijerka.

Osvrnula se i na elektronski upis dece u osnovne škole i predškolske ustanove, te navela da je juče, za 24 sata, stiglo oko 15.000 elektronskih prijava za osnovnu školu.

Od marta je, podsetila je predsednica vlade, i roditeljima dece u predškolskim ustanovama na raspolaganju elektronski upis u vrtiće.

Renovirani vrtić u Svilojevu, najmanjem selu u Opštini Apatin, koji pohađaju deca na srpskom i mađarskom jeziku, sa premijerkom je posetila i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Brodogradilište u Apatinu ponovo zapošljava radnike  

Premijerka Ana Brnabić je posetila i brodogradilište u Apatinu, najveće rečno brodogradilište u bivšoj SFRJ i jedno od dva najveća u Evropi.

Apatinsko brodogradilište je posle niza neuspešnih privatizacija prošle godine privatizovano, zaposlilo je 20 ljudi, a u budućnosti će zaposliti ukupno 400 radnika.

"Brodogradilište u Apatinu je dokaz koliko su važne domaće investicije", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Od avgusta 2019. konačno smo imali jako dobru privatizaciju i zahvalila bih Arsenal Remu iz Kraljeva i celom timu i njihovoj porodici, jer su pokazali ne smo interesovanje, već i hrabrost da uđu u ovako ambiciozan projekat", rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je novim vlasnicima poručila da će imati podršku Vlade Srbije i lokalne samouprave.

"Ovo je ogroman resurs i ogroman potencijal. Nažalost ono je potpuno uništeno, ne samo zbog nesrećnih decenija ratova i sukoba na ovim prostorima, već i nakon 2000. godine usled više nego problematičnih privatizacija", podsetila je Brnabićeva.

Premijerka je najavila da od septembra u srednjoj tehničkoj školi u Apatinu počinje da radi sistem dualnog obrazovanja, koji će praktično biti podrška brodogradilištu.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво