RFZO: Produženo pravo na vantelesnu oplodnju

Ivana Đunisijević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kaže za RTS da nijednom osiguranom licu, zbog prethodnog perioda izazvanog vanrednim stanjem, neće biti uskraćeno pravo na vantelesnu oplodnju.

Zdravstveni sistem vraća se u svoj normalan rad. O trošku države nastavlja se program vantelesne oplodnje i program operacije katarakte.

Ivana Đunisijević je rekla, gostujući u Dnevniku RTS-a, da pravo na vantelesnu oplodnju imaju sve žene, osiguranici, do svoje navršene 42. godine.

Istakla je da nijednom osiguranom licu, zbog prethodnog perioda izazvanog vanrednim stanjem, neće biti uskraćeno pravo na vantelesnu oplodnju.

"Svaka žena koja je navršila 42 godine života za vreme vanrednog stanja i 30 dana nakon vanrednog stanja, može da aplicira sa svojim partnerom na lekarsku komisiju radi vantelesne oplodnje", navela je Đunisijevićeva.

Nakon što dobije potvrdu o ispunjenju uslova za uključivanje u postupak na lekarskoj komisiji, čija je važnost 12 meseci, ustanova je u tom periodu dužna da započne sa postupkom vantelesne oplodnje ili da te žene isključi iz postupka.

"Novim uputstvom, važnost potvrda koje su izdate u periodu od 1. marta do 31. decembra prošle godine, sada je produžena za još šest meseci. Znači, ukupno 18 meseci", istakla je Đunisijevićeva.

Prema njenim rečima, 1.000 osiguranih lica bilo je upućeno na postupak vantelesne oplodnje do početka vanrednog stanja.

Novi termini i anketiranje za operaciju katarakte 

Što se tiče operacija katarakte, Đunisijevićeva navodi da je RFZO i ove godine zaključio ugovore sa privatnim ustanovama.

Kako je objasnila, za osigurana lica kojima su pre vanrednog stanja zakazane operacije u privatnim ustanovama, a termini su bili u tom periodu, već je poslat upit da dobiju nove termine.

"Akcenat sada stavljamo na lica koja su imala zakazan termin u državnim ustanovama u vreme vanrednog stanja. Mi anketiramo lica koja su se nalazila na listi čekanja državnih ustanova prema datumu upisa, a prilikom anketiranja ta lica se izjašnjavaju da li žele privatno da se operišu i kao takva se i dalje upućuju u privatnu ustanovu radi operacije", objašnjava Đunisijevićeva.

Navodi i da građani mogu da dobiju informacije preko kontakt-centra RFZO.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво