U Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj, Srbija dočekuje sa zabrinjavajućom statistikom. U Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 deteta, saopštila je Fondacija "Tijana Jurić".

Iako se reč nestanak uglavnom povezuje sa otmicom, uzroci nestanka su različiti, pa se tako najčešće dešava da dete samoinicijativno pobegne od kuće ili ustanove u kojoj boravi, navodi se u saopštenju.

Dešavaju se i otmice od strane roditelja, ali i one najopasnije, od strane nepoznatih lica koje život deteta mogu dovesti u opasnost.

Nažalost, o mnogim nestancima nemamo nikakve informacije, a mali broj njih dospe u javnost, i to isključivo zahvaljujući angažovanju porodice.

Jako je važno naglasiti da od presudnog značaja može biti upravo alarmiranje najšire zajednice. U tom smislu Fondacija "Tijana Jurić" se zalaže za uvođenje sistema uzbunjivanja javnosti – Amber alert.

Taj sistem je veoma važan i on bi omogućio brzo i efikasno alarmiranje celokupne javnosti čime bi se znatno povećao broj uspešno rešenih otmica.

Kako kaže Igor Jurić, osnovač Fondacije "Tijana Jurić", taj procenat u zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje je oko 90 odsto.

Kako bi potraga za nestalima počela što pre, na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić", usvojen je predlog izmena Zakona o policiji (Tijanin zakon). Prema toj izmeni, više se ne čeka da prođe 24 sata, već se u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka.

Takođe je pokrenut i Registar nestalih Srbije, kao i besplatan broj 0800 200 880 za prijave nestanka.

Kako se navodi, Fondacija "Tijana Jurić" radi na mnogim projektima i u toku cele godine održava niz edukativnih radionica širom Srbije.

"Važno je da, ne samo na Međunarodni dan nestale dece, već svaki dan aktivno radimo na
podizanju svesti svakog čoveka ove zemlje", kaže se u saopštenju.

Iz Fondacije apeluju da ne smemo zaboraviti nestale, oni su naši prijatelji, komšije, rođaci, poznanici.

"To sutra može biti bilo ko od nas. Uključite se. Pomozite koliko možete. Uradite ono što je do vas. Na našem sajtu www.nestalisrbija.rs/poruke-nestaloj-deci/ možete ostaviti neku poruku podrške za neku od nestalih devojčica – Eleonoru, Biljanu, Barbaru. Možda ih baš vaša poruka vrati kući. Budimo solidarni, budimo ljudi", zaključuje se u saopštenju.