Ponekad je jeftinija opcija uzeti taksi

Ovog vikenda očekuje se povećanje saobraćaja na svim regionalnim i magistralnim putevima za 80 odsto. Iz MUP-a poručuju da će kontole biti pojačane, narčito merenje prosečne brzine i alkotestiranje.

Prema podacima MUP-a, od ukidnja vanrednog stanja dogodilo se 1.265 saobraćajnih nezgoda - 300 manje nego prošle godine. Poginulo je 15 osoba, a broj povređenih duplo je manji nego prošle godine u tim periodu - 327.

Među onima koji su izgubili život u saobraćajnoj nesreći, bilo je pet vozača i  četiri pešaka, a šestoro su iz najranjivije i najugroženije kategorije u saobraćaju - biciklisti i motociklisti. Zato iz MUP-a poručuju da će kontole biti pojačane.

"Analiza pokazuje da je najčešći uzrok ovih saobraćajnih nesreća neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, a simtomatično je da veliki broj učesnika u saobraćaju nije koristio pojas u saobraćaju u slučaju nezgode. Napominjemo da će saobraćajna policija od početka letnje sezone sprovoditi pojačane akcije kontole saobraćaja", kaže Aleksandar Radenković iz MUP-a.

Drugi veliki problem je vožnja pod dejstvom alkohola. Mnogi će za vikend hteti da se opuste i popiju neku čašicu više. Stručnjaci upozoravaju da bi posledice mogle biti fatalne.

"Alkohol i volan ne idu zajedno, mnogo je jeftinije, uzeti taksi, prenoćiti negde, mnogo je toga je jeftinije od novčanih kazni, a da ni ne pričamo o tome da, ako skrivite nesreću pod dejstvom alkohola, da ćete platiti svu štetu nastalu udesom, a ona se često meri milionima dinara", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U svakom slučaju, treba biti obazriv naročito na magistalnim putevima. Ibarska magistala, regionalni putevi i želja mnogih da otputuju iz grada kriju mnoge zamke i opasnosti, kažu u MUP-u i dodaju da će se kontrolisati vezivanje i na prednjim i na zadnjim sedištima.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво