Fridom haus: Srbija u kategoriji hibridnih režima

Američka nevladina organizacija "Fridom haus" ocenila je da Srbija, kao i Crna Gora, nisu više delimično konsolidovane demokratije, kako su prethodno okarakterisane, već ih je svrstala u kategoriju hibridnih režima.

To je objavljeno u izveštaju "Zemlje u tranziciji" u kojem je istražen i opisan način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope.

Pojam "hibridni režim" podrazumeva države u kojima su demokratske institucije krhke i u kojima postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda.

Vlast u Srbiji i Crnoj Gori zasnovana je, navodi "Fridom haus", na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

U izveštaju te organizacije ocenjuje se da se Srbiji beleže negativni pokazatelji u demokratskim reformama i metodama vladavine tokom poslednjih pet godina.

Kaže i da su vlasti u Prištini i u Skoplju napredovale i da je Priština jedina koja je beležila konstantan napredak. 

"Fridom haus" navodi ovu ocenu uz rezervu u oba slučaja jer, kako kažu, "nedavna dešavanja izazivaju sumnju u pogledu budućeg napretka".

Na osnovu svih navedenih promena, u grupi delimično konsolidovanih demokratija tako je sada, nakon novog izveštaja, u regionu ostala još samo Hrvatska.

Položaj Bosne i Hercegovine ostao je nepromenjen, odnosno u kategoriji hibridnih režima.

Srbiji se zamera loša politička klima i nedemokratski principi, te, kako se navodi to da vladajuća stranka sistematski ograničava mogućnosti opozicije da bude uključena u upravljanje državom, praksa je da se zakoni usvajaju po hitnom postupku...

Izveštaj se posebno bavi uticajem Kine koja, kako se konstatuje, pokazuje slične afinitete kao Rusija, i ističe da je Srbija uvela "Huavei "sistem bezbednosnog video-nadzora prepoznavanja lica i registarskih tablica vozila.

U kontekstu bezbednosne saradnje, "Fridom Haus" podseća i na zajednički rad policije Kine i Srbije.

Ta partnerstva ova organizacija vidi kao razlog za zabrinutost da bi sve veći uticaj Kine mogao, kako tumače, da ojača autoritarno nastrojene lidere u regionu, da doprinose "dodatno represiji, smanjenju demokratskog upravljanja i uticaja civilnog društva".

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво