Novi incident u srpskim sredinama na Kosovu, zapaljena još jedna srpska kuća

U Cernici kod Gnjilana zapaljena je kuća Svetozara Cvetkovića, saopšteno je iz kosovskog ministarstva za povratak i zajednice uz ocenu "da se poslednjih dana i nedelja dešavaju sinhronizovani napadi na imovinu Srba i da veoma zabrinjava inferiornost institucija i albanske intelektualne elite na Kosovu".

"Nevećinske zajednice zaslužuju jednake šanse i zaštitu, pogotovo u momentima kada je evidentan rastući trend nasilja nad njihovom imovinom. Svi dosadašnji napori da omogućimo bolju budućnost svima, u momentu bivaju obesmišljeni nakon saznanja da se pripadnicima nevećinskih zajednica na Kosovu pale kuće, skrnave groblja, neometano krade imovina", izjavio je ministar Dalibor Jevtić povodom najnovijeg paljenja srpske kuće u Cernici kod Gnjilana.

Jevtić je podsetio na incidente u selu Novake kod Prizrena, u Babinom Mostu kod Obilića, Crkolezu kod Istoka, Orahovcu.

"Nasilje nad imovinom Srba i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu mora prestati odmah", izjavio je Jevtić.

Naveo je da nisu zaboravljena stradanja nedužnih civila u Cernici, kada je 2000. godine tokom napada na seosku prodavnicu poginulo troje Srba, među kojima i četvorogodišnji Miloš Petrović, kao ni napadi 2003. godine kada je ranjeno četvoro Srba, od kojih je jedan od zadobijenih povreda preminuo.

Jevtić je istakao da novo paljenje kuće predstavlja opomenu za sve, da je krajnje vreme da se svi okrenemo budućnosti i na sasvim suprotan način od ovog današnjeg gradimo međusobno poverenje i suživot na Kosovu.

Kancelarija za KiM traži od nadležnih najodlučnije mere

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je od nadležnih organa da preduzmu najodlučnije mere kako bi se zaustavio talas nasilja nad Srbima i kaznili počinioci. 

Reagujući na današnje spaljivanje porodične kuće Cvetkovića u Cernici, za koje kažu da je poslednji u nizu napada na srpsku imovinu u južnoj pokrajini u poslednjih nekoliko dana, iz Kancelarije za KiM podsećaju da je u poslednjim nedeljama bilo mnogo pozitivnih primera srpsko-albanske saradnje u borbi protiv zajedničkog neprijatelja koronavirusa.

U saopštenju koje su dostavili medijima iz Kancelarije poručuju da se "ne sme dozvoliti da nečoveštvo koje stoji iza ovog i svih prethodnih napada na srpsku imovinu postane nešto po čemu ćemo pamtiti ove teške dane".

"Činjenica je da ekstremizam na Kosovu i Metohiji cveta u vreme političke nestabilnosti i zato je važno da se, kako u cilju efikasne borbe protiv epidemije, tako i u cilju stvaranja bezbednog okruženja za sve žitelje naše južne pokrajine, uzroci nestabilnosti što pre otklone", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM najoštrije je osudila "sve koji ovo vreme izazova za celo čovečanstvo koriste da, posežući za nasiljem, zadovolje svoje šovinističke ili koristoljubive interese".

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије