Protivgradna zaštita u novu sezonu ulazi spremna, u nekim delovima Srbije nedostaje strelaca

Na početku sezone odbrane od grada, koja je počela 15. aprila, radarskim centrima u Srbiji obezbeđen je optimalan broj raketa, što je više nego prethodnih godina, ističu u Centru za odbranu od grada RHMZ Srbije. U Radarskom centru Valjevo, prvom u Srbiji u kojem su instalirane automatske protivgradne stanice, ove sezone nisu angažovali nijednog strelca.

Protivgradna zaštita Srbije po broju raketa u ovu sezonu ušla je najspremnije u odnosu na proteklih desetak godina. Obezbeđeno je više od 17.000 raketa, što je nakon dužeg perioda optimalan start sezone.

"Dostigli smo ono što smo uvek imali za cilj, a to je 12 raketa po stanici u pripremi sezone. Pored toga imamo u rezervi u magacin smo ostavili nekih 3.400 raketa. Sa 80 odsto lokalnih samouprava imamo odličnu saradnju, pomažu nam oko strelaca, oko pronalaženja strelaca, zatim pojedine lokalne samouprave već su nam pomogle i kroz nabavku raketa. To su posebno bih istakao sve opštine Moravičkog, Šumadijskog okruga", kaže Zoran Babić, načečnik Centra za odbranu od grada RHMZ-a Srbije.

U Srbiji je trenutno aktivno 1.180 protivgradnih stanica. Nedostatak strelaca najizraženiji je u pojedinim krajevima istočne i južne Srbije. Alternativa su automatske protivgradne stanice.

Radarski centar Valjevo od prošle godine jedini je za sada u sistemu odbrane od grada u Srbiji gde se isključivo koriste automatske protivgradne stanice. Ovo područje pokriveno je daljinskim lanserima protivgradnih raketa sa kojima se upravlja iz jednog mesta, komandnog centra u Radarskom centru Valjevo.

"Postavljeno je 99 automatskih lansera u funkciji. Iskustva su nam bila vrlo dobra. Prošle godine smo u toku 20 dana dejstava paralelno sa izgradnjom utrošili negde oko 650 raketa. Ovaj sistem je bez strelaca", dodaje Babić.

U planu je širenje daljinskog sistema automatskih protivgradnih stanica i u radarske centre Fruška gora, Užice i Bukulja. Protivgradna zaštita u Srbiji nije dejstvovala od početka ove sezone.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи