Osude seksističkih napada na novinarku N1

Vlasnik i glavni urednik Informera Dragan Vučićević objavio je na Tviteru fotografije i uvredljive komentare izgleda jedne novinarke TV N1. Te tvitove osudili su kao uvredljive i seksističke poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, Udruženje novinara Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković osudila je kao seksističke tvitove urednika Informera Dragana Vučićevića u kojima se vređa novinarka N1.

Jankovićeva je ocenila da tvitovi predstavljaju "seksizam nedopustiv u javnoj komunikaciji" i pozvala novinarku N1 da podnese pritužbu instituciji Poverenice za ravnopravnost, kao i sve žene koje su izložene seksistickim i diskriminatornim napadima.

Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog objavljivanja neprimerene fotografije novinarke i komentarisanje njenog izgleda, kojom, kako navodi udruženje, glavni urednik i vlasnik lista Informer na Tviteru širi stereotipe o ženama, i traži da se fotografija ukloni.

Reč je, kažu, o neprimerenom i nekolegijalnom postupku.

N1 tvrdi da je to deo specijalnog rata koji se vodi protiv te kuće i njenih novinara, sa namerom da se diskredituju.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najoštrije je osudila seksističke napade i slična ponašanja prema bilo kojoj ženi i pozvala sve žene da prijave nasilje.

"Kao neko ko je osuđivao sve slučajeve nasilja nad ženama i ko je zbog toga i posla kojim se bavim bio izložen nasilju, često i bez ikakve zaštite u javnosti, osuđujem svako seksističko ponašanje i nasilje prema bilo kojoj ženi", navela je Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

Nova stranka, Demokratska stranka, Dveri i Grupa Novinarke protiv nasilja osudili su takođe uvrede urednika lista Informer Dragana Vučićevića na račun novinarke televizije N1.

U reagovanjima se sitiče da je reč o "seksističkim" komentarima koji diskriminišu ženu koja se bavi javnim poslom.

Nova stranka je poručila da najoštrije osuđuje "primitivne i seksističke" napade na sve novinarke u Srbiji i dodaje da se takve uvrede ne dešavaju prvi put, već da, ocenjuju, sve češće pomprimaju zabrinjavajuće razmere.

Uvrede urednika Informera osudila je i Demokratska stranka koja je navela da se pridružuje apelima novinarskih udruženja i svih koji pružaju podršku novinarkama i novinarima koji čuvaju čast profesije, a od vlasti da reaguje, jer ćutanjem omogućava takve napade.

Pokret Dveri je, takođe, osudio i uvrede urednika Informera na glavnog urednika NIN-a Miću Ćulibrka.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије