Koronavirus menja proslavu Ramazana, u Meki i Medini molitva uz "ograničenje"

Za muslimanske vernike širom sveta večeras počinje sveti mesec Ramazan, koji podseća da je u njemu objavljen Kuran. U toku Ramazana vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo je naređen post. Kako će u uslovima pandemije kovida 19 muslimanska zajednica proslaviti praznik?

Ramazan u Srbiji počinje u petak, tačnije to je prvi dan posta, a prva Ramazanska noćna molitva obaviće se u četvrtak uveče u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Bajrakli džamija će tokom celog Ramazana biti otvorena i u njoj će imami obavljati grupne molitve koje će biti usklađene sa trenutnim vanrednim stanjem, rekao nam je beogradski muftija Mustafa Jusufspahić. Pošto trenutna situacija nalaže policijski čas, shodno tome, samo mali broj uposlenih sa izdatom dozvolom, obavljaće noćne molitve tokom meseca Ramazana.

Većina islamskih zemalja je zbog pandemije kovida 19 propisala zabranu okupljanja. Saudijski kralj Salman, međutim, odobrio je vršenje obredne molitve u dve džamije u Meki i Medini, uz ograničenje prisustva vernika tokom njihovog održavanja.

U Iraku će sloboda kretanja biti omogućena u glavnom gradu Bagdadu samo između 6 i 19 časova, uz policijski čas tokom petka i subote. U mnogim muslimanskim zemljama, zabranjeni su "Stolovi saosećanja" gde se po tradiciji dele besplatni obroci.

Muslimanska zajednica je najavila da će se tokom proslave Ramazana osloniti na društvene mreže i internet kako bi održali duhovnu vezu sa vernicima. Na Jutjubu objavljuju se propovedi kako bi se vernicima pružila podrška i informacije o najnovijim dešavanjima povodom pandemije kovida 19.

Međutim, po islamskim pravilima između imama i vernika tokom molitve petkom ništa ne sme da se nalazi, stoga, direktan prenos molitve na taj dan nije prihvatljiv. Umesto toga, vernici će se moliti u svojim domovima, što ne bi bio presedan, tvrde profesori sa egipatskog Univerziteta Al-Azhar, najznačajnije verske škole sunitskog islama. 

Naime, u Suni, koja predstavlja verske zakone koje je Muhamed propovedao tokom života, navodi se da je bilo nekoliko noći u kojima je prorok uputio vernike da se mole kod kuće jer je situacija onemogućila molitvu u zajednici u džamiji.

Ramazan traje 30 dana i završava se u zalasku sunca, 23. maja velikom proslavom. 

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара